Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας για την αναστολή αιτήσεων ασύλου

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας για την αναστολή αιτήσεων ασύλου

απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας για την τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη αναστολή ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, σχολιάζοντας ότι η ρύθμιση παραπέμπει σε πρακτικές τύπου Όρμπαν και Τραμπ. Η ένσταση

Την ένσταση στήριξαν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ), με την κυβερνητική επιλογή να συγκεντρώνει τα πυρά των κομμάτων, τα οποία έκαναν λόγο για «εργαλειακή εκμετάλλευση» του ζητήματος και για «σκληρή μεταχείριση των μεταναστών».

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε ότι η επιστροφή μεταναστών χωρίς καταγραφή συνιστά «de facto push-backs», κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και αναφέρθηκε στο άρθρο 5 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι όποιος βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας προστατεύεται συνταγματικά. Υπογράμμισε επίσης ότι η τροπολογία συνεπάγεται σοβαρές παραβιάσεις διεθνών συνθηκών.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως αν ανοίξει ο δρόμος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων στο όνομα της έκτακτης ανάγκης, «θα ακολουθήσει η σειρά της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτρέψει την ατζέντα μέσω της ακροδεξιάς ρητορικής. «Είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα. Η ΝΔ το ανακάλυψε τώρα στην Κρήτη; Οι ροές του 2025 είναι λιγότερες από του 2024. Γιατί τώρα αυτή η στρατηγική; Για να εξυπηρετηθεί η επικοινωνιακή σας ανάγκη; Αυτός ο χειρισμός οδηγεί σε εγκλωβισμό», σχολίασε χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, αλλά δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη ρύθμιση «άγρια και απάνθρωπη», τονίζοντας πως η μη καταγραφή προσφύγων παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Στηρίζετε πολέμους και επεμβάσεις και επιτίθεστε στα θύματα που προσπαθούν να σωθούν. Εντείνετε την καταστολή απέναντί τους», ανέφερε.

Από τη Νέα Αριστερά, η Πέτη Πέρκα μίλησε για θεσμική οπισθοδρόμηση και επισήμανε ότι η Κρήτη δεν έχει ανάγκη από «νέες Αμυγδαλέζες» αλλά από δομές φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης, καθώς και από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία συνιστά ρύθμιση επικίνδυνη που ανοίγει τον δρόμο για αυταρχικά καθεστώτα. «Στοχεύετε αυτούς τους ανθρώπους με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Τους καθιστάτε εντελώς εκτεθειμένους. Είναι μια αντισυνταγματική, ρατσιστική και απάνθρωπη διάταξη και ζητούμε από τη Βουλή την απόρριψή της», δήλωσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης υπερασπίστηκε την τροπολογία, υποστηρίζοντας πως έχει τις ίδιες βάσεις με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2020 για τον Έβρο, η οποία είχε κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ.

Επανέλαβε τη ρητορική περί «απειλής από τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που περιμένουν στις ακτές της Λιβύης», τονίζοντας πως «μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες». Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουμε σύνορα, έχουμε Επικράτεια και θα την υπερασπιστούμε».

Exit mobile version