Απολογείται σήμερα η Μουρτζούκου – Αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του μικρού Παναγιώτη

Απολογείται σήμερα η Μουρτζούκου – Αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του μικρού Παναγιώτη

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία τεσσάρων βρεφών, οδηγείται σήμερα, Κυριακή 13 Ιουλίου, ενώπιον του ανακριτή Πάτρας. Η 25χρονη παραδέχθηκε πως αφαίρεσε τη ζωή της μικρότερης αδερφής της, των δύο παιδιών της και ενός ακόμη παιδιού φίλης της. Για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη, ωστόσο, επιμένει πως δεν έχει καμία εμπλοκή.

Παρά την ομολογία της για τα τέσσερα θύματα, η Ειρήνη Μουρτζούκου διατηρεί σιγή για την υπόθεση του Παναγιώτη, λίγες ώρες πριν βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας. Οι Αρχές επιδιώκουν να αποσπάσουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το πέμπτο βρέφος, ελπίζοντας σε κάποια εξέλιξη κατά την απολογία της, η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει πολλές ώρες.

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης επισήμανε πως η υπόθεση έφτασε σε σύλληψη και ομολογία, καθώς ο εισαγγελέας αποφάσισε να απομακρύνει τους ιατροδικαστές από την έρευνα. «Για εμάς η αλήθεια ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Όταν ανέλαβα την υπόθεση της Κατερίνας, διαπίστωσα από την αρχή βασικά στοιχεία ανθρωποκτονίας που έπρεπε να διερευνηθούν και να αποκλειστούν οι άλλες πιθανότητες», δήλωσε.

Δύο αστυνομικοί, γυναίκες από το τμήμα ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της και να οδηγηθούν στην ομολογία της για τους τέσσερις θανάτους. Παρά τις πιέσεις, η 25χρονη παραμένει αμετακίνητη στην άρνησή της να αναφερθεί στο τι συνέβη με τον Παναγιώτη.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει επικαλεστεί τις έντονες εντάσεις στη σχέση της με τη μητέρα της, οι οποίες κλιμακώθηκαν από το Νοέμβριο του 2024, με την ίδια να δηλώνει ότι θα αναζητήσει πιθανές ευθύνες και από κρατικούς φορείς.

Η συνήγορος της μητέρας της ανέφερε πως μετά τον θάνατο του Παναγιωτάκη, η ίδια η μητέρα είχε εκφράσει τις υπόνοιές της και είχε απευθυνθεί στις Αρχές, ενώ είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές.

Τα συμπεράσματα τεσσάρων ειδικών διαφόρων επιστημονικών πεδίων και οι μαρτυρίες από 80 άτομα που εξέτασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατέρριψαν τις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, καταδεικνύοντας ότι οι θάνατοι δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια αλλά σε εγκληματικές ενέργειες. Για το λόγο αυτό διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ιατροδικαστών που υπηρέτησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

Οι αρχές εστιάζουν πλέον στην υπόθεση του Παναγιώτη, προσπαθώντας να αποσπάσουν νέα στοιχεία από την κατηγορούμενη, που ως τώρα υποστηρίζει πως δεν θυμάται λεπτομέρειες για το πώς αφαίρεσε τις ζωές των άλλων τεσσάρων βρεφών. Αναμένεται να φανεί αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Αρχές κατά την επίσημη απολογία της, ενώ ο συνήγορός της έχει προαναγγείλει αποκαλύψεις.

Αναλύοντας το ψυχολογικό της προφίλ, η σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κική Μερτζάνη επισήμανε στην ΕΡΤNews πως υπάρχει ένα κοινό μοτίβο σε περιπτώσεις παιδοκτόνων μητέρων, με κατακερματισμένο τον μητρικό δεσμό που οδηγεί σε συναισθήματα μίσους και φθόνου. Ανέφερε πως δεν υπάρχει ενιαίος ψυχολογικός όρος για να εξηγηθούν τέτοιες συμπεριφορές, ωστόσο αναδεικνύονται σοβαρές διαταραχές στη σχέση μητέρας-παιδιού και κοινωνικές σιωπές. «Κανένα παιδί δεν γεννιέται δολοφόνος. Το περιβάλλον και τα τραύματα τον διαμορφώνουν», τόνισε.

Η ίδια υπογράμμισε την αδιαφορία της κοινωνίας μπροστά σε σημάδια που ενδεχομένως να προειδοποιούν για τέτοια φαινόμενα, επισημαίνοντας πως σε τέτοιες οικογένειες τα συναισθήματα θυμού, φόβου και οργής γίνονται “κανονικότητα”.

Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος σημείωσε ότι η ιδεατή εικόνα της ελληνικής οικογένειας δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τις πολυεπίπεδες συγκρούσεις και παθολογίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από την οικογενειακή πρόσοψη. Παράλληλα, ζήτησε την ενίσχυση των κοινωνικών και σχολικών μηχανισμών για την παρακολούθηση παιδιών με αποκλίνουσες συμπεριφορές, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί ένα έγκλημα που εκτυλίσσεται “πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός υπνοδωματίου”.

Η κ. Μερτζάνη υπογράμμισε τη συλλογική ευθύνη της κοινωνίας, όχι μόνο στην καταδίκη των εγκλημάτων, αλλά και στην πρόληψή τους. «Πρέπει να σκεφτούμε πού ήμασταν πριν συμβεί το κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βλάχος επεσήμανε τέλος την αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, επικαλούμενος στοιχεία από το “Χαμόγελο του Παιδιού” που δείχνουν αύξηση κατά 300% στις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο πρώτο εξάμηνο του 2025. «Αυτό το στοιχείο από μόνο του θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό», κατέληξε.

Exit mobile version