Πακέτο ΔΕΘ: Η κυβέρνηση μελετά μειώσεις φόρων και μέτρα για στεγαστικό

Πακέτο ΔΕΘ: Η κυβέρνηση μελετά μειώσεις φόρων και μέτρα για στεγαστικό

Με ρυθμούς τετραπλάσιους από τον αρχικό στόχο κινείται το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενισχύοντας την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι και το 2025 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις.

Με φόντο τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τις τελικές προτάσεις που θα καθορίσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, οικονομική στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και παρεμβάσεις στο στεγαστικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και ύστερα από την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο τελευταίο Eurogroup, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 5,343 δισ. ευρώ, έναντι στόχου μόλις 1,055 δισ. ευρώ. Η σημαντική αυτή υπέρβαση αποδίδεται στην αυξημένη εισπραξιμότητα των φόρων, χάρη στην ενίσχυση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και στην υψηλή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο του έτους, ενισχύοντας την πιθανότητα το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον επικαιροποιημένο στόχο για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ και προσεγγίζοντας ακόμη και το 4%. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 το πλεόνασμα είχε φτάσει στα 11,4 δισ. ευρώ, ήτοι 4,8% του ΑΕΠ, παρότι οι αρχικοί στόχοι ήταν πιο συγκρατημένοι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που εξετάζονται για ένταξη στο πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνουν:

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Αυγούστου, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Exit mobile version