Αντιδράσεις της γερμανικής βιομηχανίας για τους δασμούς Τραμπ

Αντιδράσεις της γερμανικής βιομηχανίας για τους δασμούς Τραμπ

Η ανησυχία κορυφώνεται στην Ευρώπη έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, με κυβερνητικούς εκπροσώπους και φορείς της οικονομίας και της βιομηχανίας να κάνουν λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο» και να ζητούν μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οικονομολόγοι, πάντως, εκφράζουν την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη στάση της.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «σήμα κινδύνου» για τις βιομηχανίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ από το εκτελεστικό συμβούλιο της BDI τόνισε ότι μια εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη, την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να αξιοποιηθεί το διάστημα που απομένει έως την 1η Αυγούστου για ισότιμες διαπραγματεύσεις, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «σκληρή διαπραγμάτευση» και χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ μέρος μιας καλά οργανωμένης στρατηγικής. Ο πρόεδρος του BGA, Ντιρκ Γιαντούρα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να επιδιώξει λύση μέσα από διάλογο, ενώ τόνισε την ανάγκη περιορισμού της ευρωπαϊκής εξάρτησης από την αμερικανική αγορά, προτείνοντας τη δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τις χώρες της ASEAN και την ταχεία επικύρωση της συμφωνίας Mercosur.

Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) ζήτησε μία συνολική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα καλύπτει όλους τους τομείς, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και αξιοπιστία στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Ο Φόλκερ Τράιερ, Διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, δήλωσε στο Reuters ότι μόνο μια ισχυρή και πλήρης συμφωνία μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές αιφνιδιαστικές ενέργειες.

Η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), Χίλντεγκαρντ Μίλερ, προειδοποίησε στο ARD πως οι νέοι δασμοί μπορεί να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών εταιρειών, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την επικείμενη κλιμάκωση της εμπορικής έντασης. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημιές δισεκατομμυρίων και το κόστος συνεχώς αυξάνεται, με τους προμηθευτές του κλάδου να επηρεάζονται και από τους δασμούς στα αγαθά από το Μεξικό.

Από την πλευρά της, η Γερμανική Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών (VDMA) υπογράμμισε ότι η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θέτει σε άμεσο κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Μπέρτραμ Κάουλατ, σε δηλώσεις του στο Politico, επισήμανε ότι ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διαχειριστούν δασμούς της τάξης του 10%, το 30% είναι δυσβάσταχτο, καλώντας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει. Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Λαρς Κλινγκμπάιλ, Γενς Σούντεκουμ, δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν υποχωρήσει έπειτα από σκληρές δηλώσεις, και δεν βλέπει λόγο να συμβεί διαφορετικά τώρα. Παράλληλα, ο Μόριτς Σούλαρικ από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπαναχώρησης. Προειδοποίησε όμως ότι αν οι δασμοί ισχύσουν, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 0,5-0,6 μονάδες λιγότερο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αναμένει ύφεση, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει επιπλέον προγράμματα δαπανών.

Exit mobile version