Γαλλία: Αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Μπαιρού

Γαλλία: Αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Μπαιρού

Κύμα έντονων αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν επιτέθηκε στον πρωθυπουργό μέσω ανάρτησης στο κοινωνικό δίκτυο X, κατηγορώντας τον πως «σκληραίνει περαιτέρω την παραλογιστική πολιτική του Μακρόν: καταστρέφει το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει τον δρόμο στην αγορά. Κάνει τους πολλούς να πληρώνουν για να προστατεύσει τους πολύ πλούσιους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καταστροφή και η αδικία δεν πρέπει πια να γίνονται αποδεκτές. Είναι επείγον να μπει τέλος στον Μακρονισμό. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».

Η ακροδεξιά ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε και εκείνη να στηλιτεύσει τα σχέδια Μπαϊρού, απειλώντας με πρόταση μομφής. Όπως έγραψε στο X, «σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και λιτότητα. Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να επιτίθεται στους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά να κυνηγήσει την σπατάλη», ζητώντας παράλληλα μειώσεις δαπανών στη μετανάστευση, στη νοσοκομειακή γραφειοκρατία και στην εκπαίδευση. «Αν ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει τις προτάσεις του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», ξεκαθάρισε.

Κριτική άσκησε και ο Μπορίς Βαλό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «βίαιο και απαράδεκτο». Όπως σημείωσε, «πάντα ζητώντας περισσότερα από αυτούς που έχουν λίγα… και τόσο λίγα από αυτούς που έχουν πολλά, δεν είναι ούτε σοβαρό, ούτε αποτελεσματικό, ούτε δίκαιο».

Η Γενική Γραμματέας της CGT, Σοφί Μπινέ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση κατάργησης της 8ης Μαΐου, «Ημέρας Νίκης κατά του Ναζισμού», χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά σοβαρή». Όπως δήλωσε στο AFP, «ενώ η ακροδεξιά είναι στα πρόθυρα της εξουσίας, ο Πρωθυπουργός μας ανακοινώνει ότι θα καταργήσει την 8η Μαΐου. Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Ανάμεσα στις προτάσεις Μπαϊρού ξεχωρίζει η κατάργηση δύο εθνικών αργιών, της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, που έχει φτάσει τα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος που παραμένει σε υψηλά επίπεδα από την πανδημία.

Ο Μπαϊρού εξήγησε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται πως ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται δεν θα αντικαθίσταται, μειώνοντας κατά 3.000 το προσωπικό στο Δημόσιο μέσα στο επόμενο έτος, ενώ αναμένεται περικοπή 1.000 έως 1.500 θέσεων σε κρατικές υπηρεσίες.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, πάγωμα μισθών για ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και σταθεροποίηση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων, τα οποία συνήθως προσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό.

Exit mobile version