Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του απέναντι στις απειλές και την απογοήτευση που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία έως ότου εξασφαλίσει μια συμφωνία ειρήνης που να ευνοεί τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, οι εδαφικές διεκδικήσεις της Μόσχας ενδέχεται να διευρυνθούν όσο οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο μέτωπο.
Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από χρόνια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, θεωρεί ότι τόσο η οικονομία όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι σε θέση να αντέξουν νέες κυρώσεις από τη Δύση.
Μόλις λίγες ώρες πριν, ο Τραμπ, απογοητευμένος από την αδιαλλαξία του Πούτιν στο θέμα της εκεχειρίας, ανακοίνωσε ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot, και απείλησε με επιπλέον κυρώσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης μέσα σε 50 ημέρες.
Ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει τη σύγκρουση, παρά τις δυτικές πιέσεις, και εκτιμά πως η Ρωσία μπορεί να ανταπεξέλθει σε νέες οικονομικές δυσκολίες, ακόμα και αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
«Ο Πούτιν θεωρεί πως κανείς δεν έχει διαπραγματευτεί σοβαρά μαζί του για τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία – ούτε καν οι Αμερικανοί. Γι’ αυτό και θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει τους στόχους του», ανέφερε μία από τις πηγές στο Reuters.
Παρά τις επαφές που είχε με τον Τραμπ και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις για τις βάσεις μιας ειρηνικής λύσης. «Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση του με τον Τραμπ και τις επαφές με τον Γουίτκοφ, αλλά βάζει τα ρωσικά συμφέροντα πάνω απ’ όλα», υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζητά, μεταξύ άλλων, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, ουκρανική ουδετερότητα, περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία και αποδοχή των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Είναι διατεθειμένος να συζητήσει και για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη ρωσική κυριαρχία στις κατεχόμενες περιοχές και διατηρεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του αρνήθηκε να σχολιάσει.
Άλλη πηγή, κοντά στις ρωσικές ηγετικές σκέψεις, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν φοβάται τις οικονομικές συνέπειες από την πίεση της Δύσης, ούτε τις αμερικανικές απειλές για δασμούς κατά της Κίνας και της Ινδίας που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Δύο πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία έχει την υπεροχή στο μέτωπο, με την οικονομία της να ανταγωνίζεται τις χώρες του ΝΑΤΟ στην παραγωγή κρίσιμων πολεμοφοδίων, όπως τα βλήματα πυροβολικού. Η Μόσχα ελέγχει το 20% περίπου της Ουκρανίας και έχει προωθηθεί κατά 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το DeepStateMap.
Σήμερα η Ρωσία ελέγχει την Κριμαία, ολόκληρη την επαρχία του Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος των Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, και περιοχές των Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ. Η επίσημη θέση του Πούτιν είναι πως αυτές οι περιοχές αποτελούν μέρος της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να τις εγκαταλείψει πριν επιτευχθεί ειρήνη.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Μόσχα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου καταρρεύσουν οι άμυνες της Ουκρανίας, διευρύνοντας ενδεχομένως τις διεκδικήσεις της σε Ντνιπροπετρόφσκ, Σούμι και Χάρκοβο, εάν το Κίεβο καταρρεύσει.
Ο Ζελένσκι δηλώνει πως η ρωσική θερινή επίθεση δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η Μόσχα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίζουν την άμυνα παρά τις αριθμητικές μειονεξίες.
Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, τη φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν δημοσιοποιούν πλήρη στοιχεία για τις απώλειές τους, ενώ η Μόσχα χαρακτηρίζει τις δυτικές εκτιμήσεις προπαγάνδα.
Παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση του Τραμπ να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, από την ανάληψη της προεδρίας του τον Ιανουάριο, ο Πούτιν συνεχίζει αδιάφορος. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνομιλήσει τουλάχιστον έξι φορές με τον Ρώσο ηγέτη, ενώ δήλωσε στη BBC ότι «ο Πούτιν δεν είναι δολοφόνος, αλλά σκληρός τύπος».
Η Ουάσινγκτον, σε αντίθεση με την πολιτική Μπάιντεν, παρουσιάζει τη σύγκρουση ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία, αποσύρθηκε από τη στήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας.
Ο Πούτιν βλέπει τη σύγκρουση ως καμπή στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αντιδρώντας στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την απώλεια επιρροής σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις με drone, ενώ ο Τραμπ επιμένει ότι δεν έχει τελειώσει με τον Πούτιν και ότι μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή.
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει μέτρα όπως 100% δασμούς σε ρωσικά προϊόντα και δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας στην Κίνα και την Ινδία.
Η ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει αντέξει τις κυρώσεις, με ανάπτυξη 4,3% πέρυσι και πρόβλεψη για 2,5% το 2025, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών.
Ρωσικές πηγές εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν έχει κατορθώσει να επηρεάσει τον Πούτιν και πως η Ρωσία θα συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές παρά τις δυτικές πιέσεις.
«Ο Πούτιν ξέρει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και μπορεί να πάρει σκληρές αποφάσεις, αλλά δεν θέλει να τον προκαλέσει άμεσα», σημείωσε μια από τις πηγές.
Τέλος, η ίδια πηγή προειδοποίησε για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης το επόμενο διάστημα, με τον πόλεμο να συνεχίζεται και τους κινδύνους να παραμένουν υψηλοί, ειδικά μεταξύ των δύο ισχυρότερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη.