Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις – Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις – Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Η κυβέρνηση εισάγει νέες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, καθιστώντας υποχρεωτική την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η νέα πρόβλεψη, που εντάσσεται στα άρθρα 14 και 15 του ν. 4308/2014, καθορίζει ότι σε συγκεκριμένες συναλλαγές η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνεται πλέον υποχρεωτική, περιορίζοντας έτσι τη γραφειοκρατία και βάζοντας τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει ισχυρά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση και να μειωθούν τα φορολογικά κενά.

Όπως προβλέπεται από τη νέα ρύθμιση, η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα αφορά συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) στο εσωτερικό της χώρας, συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου και πωλήσεις προς φορολογούμενους εκτός Ε.Ε. Η έκδοση των παραστατικών αυτών θα μπορεί να πραγματοποιείται είτε μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, είτε με άλλα τεχνικά μέσα που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων, όπως το σύστημα EDI και οι προηγμένες ηλεκτρονικές υπογραφές.

Η διάταξη ενσωματώνει επίσης ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν άμεσα την ηλεκτρονική τιμολόγηση αποκλειστικά για όλες τις συναλλαγές τους, πριν από την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα φορολογικά οφέλη, καθώς παρέχεται η δυνατότητα διπλής απόσβεσης για τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά λογισμικού και εξοπλισμού που απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπέσουν το 100% της σχετικής δαπάνης στο έτος αγοράς και επιπλέον ένα ακόμα 100% ως προσαύξηση, μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες που σχετίζονται με την έκδοση, αποστολή και αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα με προσαύξηση 100% για το πρώτο έτος εφαρμογής. Το φορολογικό όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν εγκαίρως σε ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του κόστους διαχείρισης και η ευκολότερη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Για να επωφεληθεί μία επιχείρηση από τα συγκεκριμένα κίνητρα, θα πρέπει να έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υιοθετήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση τουλάχιστον δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της υποχρεωτικότητας και να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα στο διάστημα αυτό. Σε περίπτωση υπαναχώρησης ή μη υλοποίησης της απόφασης, τα φορολογικά κίνητρα ανακαλούνται.

Τα κίνητρα ισχύουν για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από το φορολογικό έτος 2025 και έπειτα, υπό την προϋπόθεση ότι η δήλωση πρόθεσης για χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει υποβληθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής ή ότι η υιοθέτηση θα γίνει μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ημερομηνία από την οποία καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά, η διάταξη προβλέπει ήδη ότι όσες επιχειρήσεις ενταχθούν από το φορολογικό έτος 2025 και μετά, θα υπαχθούν σε ένα πλαίσιο με σαφείς, αυστηρούς και διαφανείς κανόνες.

Exit mobile version