Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να εφαρμόσει την οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να εφαρμόσει την οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να ενσωματώσει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την κοινοτική οδηγία σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και να προσαρμόσει το θεσμικό της πλαίσιο στους νέους κανόνες που αφορούν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε περίπτωση αδράνειας, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, μαζί με την Ελλάδα, καλούνται Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ρουμανία να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 σχετικά με τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ. Εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας πιθανόν και την επιβολή οικονομικών ποινών.

Η εν λόγω οδηγία προσφέρει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικών, σε βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και υλικά για ιατρική χρήση.

Παράλληλα, τα ίδια κράτη καλούνται να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 που εισάγει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη και επιτρέποντας πωλήσεις χωρίς χρέωση ΦΠΑ. Η παράλειψη συμμόρφωσης μπορεί να οδηγήσει και εδώ σε παραπομπή στο Δικαστήριο.

Επιπλέον, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδικασία επί παραβάσει, καθώς δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο ProDriveNet, όπως προβλέπει η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2561. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων για την πιστοποίηση επαγγελματικής ικανότητας των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Το δίκτυο, παρότι λειτουργεί από το 2021, δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί από τα τρία κράτη, γεγονός που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπονομεύει τη λειτουργικότητά του. Η Κομισιόν έστειλε ήδη προειδοποιητική επιστολή στις χώρες αυτές, δίνοντάς τους προθεσμία δύο μηνών για να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις και να θεραπεύσουν τις παραλείψεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με αιτιολογημένη γνώμη.

Στο πλαίσιο της τακτικής δέσμης παραβάσεων για τον Ιούλιο, η Κομισιόν καλεί ακόμη 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να εφαρμόσουν την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2557, γνωστή ως οδηγία CER. Αυτή αφορά την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων, όπως οι ενεργειακές και υγειονομικές υποδομές, οι μεταφορές, οι τράπεζες και τα ψηφιακά δίκτυα.

Τα κράτη-μέλη είχαν περιθώριο έως τις 17 Οκτωβρίου 2024 να ενσωματώσουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο, ωστόσο η μη έγκαιρη συμμόρφωση προκαλεί ανησυχία στην Κομισιόν, καθώς η οδηγία στοχεύει στην προστασία των ζωτικών υπηρεσιών έναντι κινδύνων όπως φυσικές καταστροφές, τρομοκρατία, δολιοφθορά ή απειλές εκ των έσω.

Exit mobile version