Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μ. Χριστοδουλάκης: “Θέλουμε κάθαρση για ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς αστερίσκους -Ακόμη και αν αφορά το ΠΑΣΟΚ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μ. Χριστοδουλάκης: "Θέλουμε κάθαρση για ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς αστερίσκους -Ακόμη και αν αφορά το ΠΑΣΟΚ

Λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η παραίτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Λάμπρου Αντωνόπουλου, ο οποίος επέστρεψε την επιδότηση που είχε λάβει το 2020, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκπομπή «NEWSROOM» της ΕΡΤ, υπογράμμισε: «Δεν ανεχόμαστε καμία εξαίρεση ή συγκάλυψη σε θεσμικό ή κομματικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ. Αν θέλεις να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη με την κοινωνία, αυτό πρέπει να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις και κομματικές παρωπίδες».

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε σαφή τη διάκριση ανάμεσα σε Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «η Εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει πιθανές ποινικές ευθύνες, ακόμα κι αν αυτές αναφέρονται στη δικογραφία», διευκρινίζοντας έτσι το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, άφησε αιχμές για σκοπιμότητες καθυστέρησης, με στόχο την παραγραφή ενδεχόμενων ευθυνών: «Στις 6 Οκτωβρίου παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες. Πιθανόν η Εξεταστική χρησιμοποιείται ώστε να περάσει αυτή η ημερομηνία. Μετά, οποιαδήποτε έρευνα δεν θα έχει καμία αξία».

Εξηγώντας τη διαδικασία, τόνισε πως «η Προανακριτική συγκροτείται γιατί ο Εισαγγελέας δεν μπορεί να ερευνήσει πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς. Η δικογραφία μεταβιβάζεται στη Βουλή βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος». Υπενθύμισε ότι «δεν απαιτούνται ισχυρές ενδείξεις. Αρκεί να μην είναι προδήλως αβάσιμο το αίτημα, όπως είχε δηλώσει ο κ. Βορίδης στις 4 Μαρτίου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα «ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για τις ποινικές ευθύνες; Η Ελληνική Δικαιοσύνη ή το κόμμα της ΝΔ;».

Ανακαλώντας πρακτικές του παρελθόντος, ανέφερε πως «παλιότερα, ο Τριαντόπουλος και ο Καραμανλής παραπέμφθηκαν στον φυσικό δικαστή χωρίς Προανακριτική, παρότι δηλωνόταν η αθωότητά τους». Και συμπλήρωσε: «Γιατί σήμερα δεν ακολουθούν το ίδιο; Γιατί να αποφασίζει η ΝΔ και όχι η Δικαιοσύνη;».

Σε ερώτηση για τον συμψηφισμό, απάντησε κατηγορηματικά: «Η συγκάλυψη είναι η πρώτη επιδίωξη. Ο συμψηφισμός έρχεται μετά. Άλλο οι ποινικές ευθύνες, άλλο οι πολιτικές. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ποινικές, υπάρχει κραυγαλέα ανικανότητα να λυθεί το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για έξι χρόνια, ενώ ήταν γνωστή η κακοδιαχείριση και η σπατάλη. Η εγκληματική οργάνωση που περιγράφεται στη δικογραφία είναι διαφορετικό ζήτημα από όσους ωφελήθηκαν παράνομα. Εμείς ζητούμε κάθαρση για όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης».

Όταν ρωτήθηκε αν η στάση αυτή ισχύει και για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ξεκάθαρος: «Ασφαλώς. Μπορεί η ΝΔ να δηλώσει το ίδιο; Ότι όποιος φέρει ποινική ή πολιτική ευθύνη ή εμπλέκεται σε εγκληματική οργάνωση ή ωφελήθηκε παρανόμως, είναι εκτός κόμματος; Εγώ το δηλώνω. Οι υπόλοιποι το κάνουν;». Επεσήμανε ότι «το έλλειμμα αξιοπιστίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε κομματικό. Μας αφορά όλους». Πρόσθεσε ότι «το νέο στην πολιτική δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά νοοτροπίας: ήθος, αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, φιλότιμο. Αυτό το κενό εμπιστοσύνης πρέπει να καλυφθεί ξανά. Και θα το κάνουμε, χωρίς αστερίσκους ή προϋποθέσεις, βήμα-βήμα με την αλήθεια».

Σχετικά με τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, τόνισε: «Δεν είναι αυτός ο στόχος μας ούτε το τέλος της διαδρομής. Βρισκόμαστε στη μέση της πορείας, έχουμε πολλή δουλειά ακόμη». Υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η πολιτική αλλαγή και όχι μια βολική θέση στην αντιπολίτευση: «Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετούμε οπαδισμό ή το θυμικό. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε κάτι και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Θέλουμε πολιτική αλλαγή. Αυτό σημαίνει να αλλάξουμε την υπάρχουσα πολιτική που αποκλείει την κοινωνική πλειοψηφία».

Απαρίθμησε τους τομείς όπου χρειάζεται αλλαγή: «Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, στέγαση, σούπερ μάρκετ, εργασιακή επισφάλεια, τραπεζική αυθαιρεσία, καρτέλ και ολιγοπώλια. Αυτά πλήττουν τη μέση ελληνική οικογένεια. Αν δεν δοθεί αυτή η μάχη, έχουμε χάσει από την αρχή».

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε επιφύλαξη για τις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες: «Η περιβαλλοντική διάσταση των θαλάσσιων πάρκων είναι αναγκαία. Θα δούμε όμως τις λεπτομέρειες». Πρόσθεσε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας χρειάζεται ενίσχυση, σχολιάζοντας: «Η χώρα απέτυχε σε σημαντικά πεδία: Ανατολική Λιβύη, Μονή Σινά, διαπραγματεύσεις Συρίας-Τουρκίας για την ΑΟΖ, διαχείριση υδάτων στον Έβρο. Ζητάμε σχεδόν ικετευτικά από την Τουρκία να αφήσει νερά από τα φράγματά της. Όλα αυτά δείχνουν αδυναμία στην εξωτερική πολιτική. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Αν κάτι είναι θετικό, ασφαλώς θα το στηρίξουμε».

Exit mobile version