Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση έναρξη έρευνας για «έγκλημα πολέμου» αναφορικά με τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατά της φυλακής Εβίν στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ — δύο χώρες που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι στοχευμένες επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη ως εγκλήματα πολέμου.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε επανειλημμένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη φυλακή Εβίν, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, αλλά και εκτεταμένες ζημιές σε τουλάχιστον έξι διαφορετικούς τομείς του κτιριακού συγκροτήματος», σημειώνει η ΜΚΟ, που βασίστηκε σε επαληθευμένα βίντεο, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες αυτοπτών.
Η οργάνωση τονίζει ακόμη πως «μια φυλακή ή ένα κέντρο κράτησης θεωρείται πολιτική υποδομή και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η φυλακή Εβίν αποτελούσε στρατιωτικό στόχο».
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 13 Ιουνίου αεροπορικές επιθέσεις άνευ προηγουμένου στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, κορυφαίοι επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος, αλλά και εκατοντάδες πολίτες. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε πως σκοπός της ήταν να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, στόχο που η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει εδώ και χρόνια.
Στις 23 Ιουνίου, ο βομβαρδισμός της φυλακής Εβίν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 79 ανθρώπων, περιλαμβανομένων κρατουμένων, συγγενών τους και μελών του προσωπικού, σύμφωνα με την ιρανική δικαστική αρχή. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραδεχθεί την ευθύνη για την επίθεση.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως «εκτιμάται ότι τη στιγμή της επιδρομής στη φυλακή Εβίν κρατούνταν από 1.500 έως 2.000 άτομα». Στη συγκεκριμένη φυλακή, βόρεια της Τεχεράνης, συνηθίζουν να φυλακίζονται αντιφρονούντες, αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα.
Ανάμεσα στους κρατούμενους ήταν και ένα ζευγάρι Γάλλων υπηκόων, η σαραντάχρονη καθηγήτρια γαλλικών Σεσίλ Κολέρ και ο σύντροφός της Ζακ Παρί, που κρατούνταν από τον Μάιο του 2022. Αργότερα έγινε γνωστό πως μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με συγγενείς τους, οι δύο δεν τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Το ζευγάρι ενημερώθηκε πως του έχουν απαγγελθεί τρεις κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή: «κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ», «συνωμοσία για ανατροπή του καθεστώτος» και «διαφθορά επί της γης», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλέστηκε διπλωματική πηγή και το οικογενειακό περιβάλλον των δύο εκπαιδευτικών.
Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων πολίτες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στο Ιράν, κάνουν λόγο για «κρατικούς ομήρους» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.