Δημοσκόπηση GPO: Προηγείται, αλλά με σημαντική πτώση, η ΝΔ – Προβλέψεις για κόμμα από Τσίπρα και Σαμαρά

Δημοσκόπηση GPO: Προηγείται, αλλά με σημαντική πτώση, η ΝΔ – Προβλέψεις για κόμμα από Τσίπρα και Σαμαρά

Σημαντικές απώλειες για τα περισσότερα κόμματα καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», η οποία διεξήχθη το διάστημα 21-23 Ιουλίου 2025 και παρουσιάστηκε το Σάββατο 26 Ιουλίου. Οι επιδόσεις των πολιτικών σχηματισμών αποτυπώνουν τη φθορά της κυβέρνησης, στον απόηχο του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την έλλειψη δυναμικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας στο 23% από 26% τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 11,2% από 12,7%, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει απώλειες, πέφτοντας στο 10,5% έναντι του 12,5% που κατέγραφε στην προηγούμενη μέτρηση. Σταθερή εμφανίζεται η Ελληνική Λύση στο 9,4%, ενώ το ΚΚΕ κινείται στο 7,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μικρή μείωση και διαμορφώνεται στο 5% από 5,2%. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Φωνή Λογικής (2,9%), το Κίνημα Δημοκρατών (2,3%), η Νίκη (1,9%), η Νέα Αριστερά (1,5%) και το ΜέΡΑ25 (1%).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων, που φτάνει στο 17,7% από 12,1%, ένδειξη της εντεινόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και της απομάκρυνσης πολλών ψηφοφόρων από τα υφιστάμενα κόμματα.

Μετά την αναγωγή επί των εγκύρων, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 28,7%, ΠΑΣΟΚ 14%, Πλεύση Ελευθερίας 13,1%, Ελληνική Λύση 11,8%, ΚΚΕ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, Φωνή Λογικής 3,6%, Κίνημα Δημοκρατίας 3%, Νίκη 2,4%, Νέα Αριστερά 1,8% και ΜέΡΑ25 1,3%.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 70,8% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη, ενώ το 28,6% το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Όσον αφορά τη συνολική επιθυμία για αλλαγή, το 68,2% δηλώνει πως θα ήθελε μια άλλη κυβέρνηση, ενώ το 26,3% επιθυμεί να συνεχίσει η παρούσα.

Σε ερώτηση για τον καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με την επιλογή «κανένας από αυτούς» να προηγείται οριακά στο 25,4%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 9,2% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου 8,3%, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον για την πιθανότητα ίδρυσης νέων πολιτικών σχηματισμών από πρώην πρωθυπουργούς. Το 19,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα στήριζε «πολύ ή αρκετά» έναν νέο πολιτικό φορέα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενδεχόμενο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά διαμορφώνεται στο 7,9%.

Exit mobile version