Κατανάλωση κρέατος: τελικά βοηθάει στην αύξηση μυϊκού όγκου;

Κατανάλωση κρέατος: τελικά βοηθάει στην αύξηση μυϊκού όγκου;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition λέει ότι η vegan πρωτεΐνη υποστηρίζει το χτίσιμο των μυών εξίσου καλά με τη ζωική πρωτεΐνη.

Οι φυτικές πρωτεΐνες υποστηρίζουν την οικοδόμηση μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αντίσταση όσο και μια παμφάγα δίαιτα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας, είχε ως στόχο να καθορίσει εάν μια βίγκαν διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την προπόνηση αντίστασης στον ίδιο βαθμό με μια παμφάγα δίαιτα.

Για την πρώτη φάση της μελέτης, 16 υγιείς γυναίκες και άνδρες νεαροί ενήλικες ολοκλήρωσαν μια τριήμερη δίαιτα όπου η πρωτεΐνη προερχόταν από παμφάγες ή αποκλειστικά μη ζωικές πηγές παράλληλα με την καθημερινή μονόπλευρη άσκηση αντίστασης στα πόδια.

Στη δεύτερη φάση, 22 υγιείς γυναίκες και άνδρες νεαροί ενήλικες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης με αντίσταση διάρκειας 10 εβδομάδων, μεγάλου όγκου (πέντε ημέρες την εβδομάδα), ενώ κατανάλωναν μια παμφάγα ή μη ζωικής προέλευσης δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η μυϊκή μάζα αξιολογήθηκε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις φάσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Οι νεαροί ενήλικες που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή δεν εμφάνισαν σημαντικές διαφορές στον μυϊκό όγκο, τη μυϊκή δύναμη ή το μέγεθος των μυϊκών ινών σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν παμφάγα διατροφή κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ανεξάρτητα από το εάν η πηγή πρωτεΐνης είναι vegan ή ζωικής προέλευσης, μεταφράζεται σε παρόμοιες αποκρίσεις στο χτίσιμο μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

«Και οι δύο ομάδες αύξησαν τη δύναμη πολλών μυϊκών ομάδων σε συγκρίσιμους βαθμούς», ανέφερε η μελέτη. Επομένως, μια vegan δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι εξίσου αποτελεσματική για τη βέλτιστη ανάπτυξη των σκελετικών μυών κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης με τις μη vegan δίαιτες».

Φυτική πρωτεΐνη για την “χτίσιμο” μυών

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε αυξανόμενα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της φυτικής πρωτεΐνης στην οικοδόμηση μυών. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης με συμπληρώματα σόγιας μπορούν να χτίσουν τόση μυϊκή μάζα με εκείνους που τρώνε ζωικά προϊόντα και πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine, στόχευε στον εντοπισμό των επιδράσεων των διατροφικών πηγών πρωτεΐνης (αποκλειστικά φυτικής και μικτής διατροφής παμφάγων) στις αλλαγές στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη σε υγιείς νεαρούς άνδρες που ασκούν ενδυνάμωση. Περιλάμβανε 38 άνδρες σε ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα προπόνησης με βάρη που περιλάμβανε δύο εβδομαδιαίες προπονήσεις για τρεις μήνες.

688 / 5.000

Αποτελέσματα μετάφρασης

Αποτέλεσμα μετάφρασης

star_border

Η μελέτη έδειξε ότι μια φυτική διατροφή που αποτελείται από ολόκληρα τρόφιμα και συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας είναι εξίσου αποτελεσματική με μια παμφάγα δίαιτα που αποτελείται από μικτά ολόκληρα τρόφιμα και συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος για την υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και της δύναμης. «Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αποκλειστικά φυτική (ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμπλήρωμα απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας) δεν διαφέρει από μια μικτή δίαιτα ταιριαστή με πρωτεΐνες (ανάμεικτα ολόκληρα τρόφιμα και συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος) στην υποστήριξη της μυϊκής δύναμης και της συσσώρευσης μάζας. υποδηλώνοντας ότι η πηγή πρωτεΐνης δεν επηρεάζει τις προσαρμογές που προκαλούνται από την προπόνηση αντίστασης σε μη προπονημένους νεαρούς άνδρες που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης», κατέληξαν οι ερευνητές.

Exit mobile version