Ως το 2040 το 60% του κρέατος δεν θα προέρχεται από ζώα

Ως το 2040 το 60 του κρέατος δεν θα προέρχεται από ζώα

Ειδική προβλέπουν ότι εως το 2040, περισσότερο από το 50% του κρέατος που καταναλώνεται, δεν θα προέρχεται πλέον από εκτρεφόμενα ζώα. Αντίθετα, θα έχει τη μορφή vegan ή πρωτεΐνης που θα καλλιεργείται σε εργαστήρια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τους ειδικούς του GovGrant του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση της GovGrant σημειώνει ότι οι εταιρείες αναμένεται να σημειώσουν συνεχή πρόοδο και να καταρρίψουν περισσότερα εμπόδια που σχετίζονται με τον βιγκανισμό και το “καλλιεργημένο κρέας” τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2040, η GovGrant προβλέπει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα αποτελεί το 35 τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος και τα βίγκαν υποκατάστατα κρέατος θα αποτελούν το 25 τοις εκατό – αφήνοντας λιγότερο χώρο στον τρόπο που παράγουμε παραδοσιακά κρέας.

«Δεδομένου ότι υπάρχει τόσο τεράστια πιθανή ζήτηση για κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, αυτό μόνο θα ωθήσει τις εταιρείες να καινοτομήσουν περαιτέρω και να τελειοποιήσουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο Adam Simmonds, επιστημονικός συνεργάτης στο GovGrant.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας ενδιαφέρον τομέας ανάπτυξης για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ιδιαίτερα καθώς δεν υπάρχουν πολλά έθνη που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή αυτού του κρέατος. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των παραγωγών, οι οποίοι θα θέλουν να επωφεληθούν πλήρως από την επερχόμενη έκρηξη της ζήτησης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του καλλιεργούμενου κρέατος

Το καλλιεργημένο κρέας, γνωστό και ως εργαστηριακό ή καλλιεργημένο κρέας, χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων και τα καλλιεργεί σε εργαστηριακό περιβάλλον για να παρασκευάσει ένα προϊόν διατροφής. Τα οφέλη από το καλλιεργημένο κρέας είναι τεράστια, με τις εκτιμήσεις του κύκλου ζωής να δείχνουν ότι θα χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη γη και νερό, θα εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και θα μειώσει τη ρύπανση και τον ευτροφισμό που σχετίζεται με τη γεωργία – επιπλέον ότι δεν χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζει τα ηθικά ζητήματα η εκτροφή και η σφαγή των ζώων.

Επειδή ο τομέας του καλλιεργημένου κρέατος προβλέπεται να αναπτυχθεί γρήγορα στο μερίδιο αγοράς του στη βιομηχανία τροφίμων, η έκθεση υπογραμμίζει τις χώρες που είναι έτοιμες να ηγηθούν της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται επί του παρόντος για πάνω από το 60 τοις εκατό των παγκόσμιων επενδύσεων στο καλλιεργημένο κρέας – περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες μαζί – και έχουν σπάσει το όριο των δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διαδικασία.

Συγκριτικά, το Ισραήλ (21,72 τοις εκατό), η Ολλανδία (5,67 τοις εκατό), η Σιγκαπούρη (4,61 τοις εκατό) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,31 τοις εκατό) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας των χωρών της GovGrant με τις περισσότερες επενδύσεις σε καλλιεργημένα κρέατα, ενώ η Κίνα (1,17 τοις εκατό). ), η Νότια Κορέα (0,97 τοις εκατό), η Ιαπωνία (0,60 τοις εκατό), η Γαλλία (0,49 τοις εκατό) και η Ισπανία (0,46 τοις εκατό) συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.

Exit mobile version