Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων – Τι ισχύει

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων - Τι ισχύει

Η κυβέρνηση θα διαθέσει λιγότερα χρήματα από ό,τι αρχικά είχε προβλέψει για επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη στέγη, ωστόσο θα αυξηθεί ο συνολικός λογαριασμός για το πρόγραμμα στα 200 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα 10,8Kw θα αυξηθεί από τα 7Kw που ήταν αρχικά προβλεπόμενα.

Η επιδότηση του προγράμματος θα καλύπτει ατομικά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακά έως 40.000 ευρώ, καθώς και αναπήρους και ευάλωτες οικογένειες. Οι αγρότες μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις για το πρόγραμμα και για την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης. Η υποβολή αίτησης απαιτεί να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη και την αγροτική έκταση, καθώς και για την αγορά μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Η επιδότηση αυξάνεται έως 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους αγρότες. Οι πόροι που διατίθενται για τις επιδοτήσεις αυξήθηκαν από τα αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα στηρίζει επίσης τα ευάλωτα νοικοκυριά και χορηγεί μπόνους 10% σε άτομα με αναπηρία. Επιπλέον, αγρότες που ήταν αρχικά στη λίστα των δικαιούχων μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να λάβουν επιδοτήσεις έως και 30 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ενός φωτοβολταϊκού στην στέγη μπορεί να φτάσει έως 16.000 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές και έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Η επιδότηση αυτή αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς μειώνει σημαντικά το κόστος της επένδυσης και επιτρέπει στους πολίτες να παράγουν καθαρή ενέργεια και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” στοχεύει στην αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και στη μείωση της εξάρτησής μας από τις ορυκτές καυσίμων. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις που παρέχονται από το ΥΠΕΝ θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη του τομέα στη χώρα μας.

Exit mobile version