Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αλλάξει τις συστάσεις του σχετικά με την ανάγκη επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού για τους υγιείς ενήλικες. Πλέον σημειώνει ότι μετά από την βασική σειρά εμβολιασμού και μια αναμνηστική δόση δεν απαιτείται καμία επιπλέον δόση, καθώς οι υγιείς ενήλικες έχουν μικρό οφέλος από τις επιπλέον δόσεις εμβολίων. Για τους κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο και τα παιδιά και τους εφήβους με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού, αλλά οι ωφέλειες είναι μικρές σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε τις νέες συστάσεις της στρατηγικής συμβουλευτικής ομάδας ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE), μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα. Οι νέες συστάσεις λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καθώς και το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της μολύνσεων και του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της Covid, βασισμένες στον κίνδυνο των ατόμων να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνουν. Συγκεκριμένα, οι πιο ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συνοδούς ασθένειες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις, μετά από 6-12 μήνες ανάλογα με την συνοδού ασθένεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τις επιπτώσεις των εμβολίων κατά της Covid στην πρόληψη της μακράς Covid. Έχουν χορηγηθεί περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ αναζητά νέα εμβόλια που θα καλύπτουν περισσότερα παραλλαγμένα στελέχη, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θα παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της νόσου, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη διάδοση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική εξάλειψη του κορονοϊού. Επίσης, δίνει έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της παρακολούθησης και της έρευνας για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της covid-19.

Τέλος, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τους φορείς υγείας να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της επιδημίας, όπως η χρήση μασκών, η διατήρηση ασφαλούς απόστασης, η ανανέωση αερισμού των χώρων και η ενθάρρυνση του εμβολιασμού του πληθυσμού. Μόνο με τη συνδυαστική δράση όλων μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης εξάλειψη του κορονοϊού και η επιστροφή σε μια κανονικότερη ζωή.

Exit mobile version