Φεμινισμός στην Ν. Κορέα: αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με άντρες

Νέα τροπή φαίνεται να έχει λάβει το φεμινιστικό κίνημα στην Νότια Κορέα, με την εμφάνιση της δράσης “τα τέσσερα όχι”, ήδη από το 2019. Σύμφωνα με αυτή τη δράση, οι γυναίκες αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με άντρες. Ερωτική ή φιλική. Συγκεκριμένα, δηλώνουν: «Ούτε ραντεβού, ούτε σεξ, ούτε γάμοι, ούτε παιδιά»

Οι ίδιες επικαλούνται αποχή από το αντρικό φύλο έως ότου η κυβέρνηση του Γιουν Σουκ Γιολ εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις τους για την ισότητα των φύλων. Μετά την ανάληψη της θέσης του προέδρου της Νότιας Κορέας, ξεκίνησε μια άτυπη κίνηση με το όνομα “τεσσάρων όχι”. Αρχικά, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργήσει το Υπουργείο Ισότητας των Φύλων, η οποία ήταν ένα από τα τέσσερα θέματα που αντιτάχθηκε η κίνηση.

Καμία επαφή με άντρες – Ούτε φιλική

Το κίνημα των “τεσσάρων όχι” (ή αλλιώς “4B”) δεν έχει σκοπό να καταπολεμήσει την πατριαρχία. Κύριος σκοπός του κινήματος είναι η πλήρης αποσύνδεση και απομάκρυνση από τους άντρες. Οι ίδιες δηλώνουν ότι σκοπός του κινήματος δεν είναι η γυναικεία απελευθέρωση, αλλά η καταπολέμηση των αντιφεμινιστών. Το “4Β” είναι μια απάντηση στο αντιφεμινιστικό κύμα που έχει εμφανιστεί τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας έναν τεταμένο πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνδρες ισχυρίζονται ότι είναι πλέον θύματα διακρίσεων λόγω φύλου και εξαιρούνται από δομές, επιδοτήσεις και οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη.

Το φεμινιστικό κίνημα της Νότιας Κορέας έκανε βήματα προόδου τα τελευταία πέντε χρόνια, δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα κινήματα #MeToo στην Ασία. Το κίνημα απέλυσε σημαντικά δημόσια πρόσωπα που κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Μπουσάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, πολλοί άντρες θεωρούν ότι το κίνημα έχει “ξεφύγει” από τον πρωταρχικό του σκοπό.

Η πολιτική της Ν. Κορέας για τον φεμινισμό

Ο Γιουν κέρδισε την προεδρία νωρίτερα αυτό το έτος σκοπεύοντας να αλλάξει ριζικά την επίδραση του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα. Κατηγόρησε ευθέως τις φεμινίστριες για μισανδρία και απευθύνθηκε σε νεαρούς άνδρες οι οποίοι φέρουν το βάρος της αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας της Κορέας και της συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση των οικονομικών ευκαιριών για τις γυναίκες και στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων έχουν τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια των νεαρών ανδρών προς τις γυναίκες, καθώς -λόγω της διάκρισης αυτής- εξαιρούνται από αναρίθμητες επιδοτήσεις.

Οι αντιφεμινιστές της Ν. Κορέας χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές κοινότητες προκειμένου να διαδώσουν την πεποίθησή τους ότι οι Κορεάτισσες φεμινίστριες έχουν βαθύ μίσος έναντι του αντρικού φύλου και επιμένουν στη χάραξη πολιτικών που απομονώνουν τους άντρες. Ένα κανάλι στο YouTube με περισσότερους από 500.000 συνδρομητές κοινοποιεί βίντεο στα οποία αναφέρει τις φεμινίστριες ως «ψυχικά ασθενείς» που προωθούν τον γυναικείο σοβινισμό.

Ο Γιουν συνέχισε να προωθεί την αντιφεμινιστική του ατζέντα τους τελευταίους μήνες, επιμένοντας ότι θα ακολουθήσει τα σχέδια της εκστρατείας του για την κατάργηση του Υπουργείου Ισότητας των Φύλων και Οικογένειας. Το Υπουργείο ιδρύθηκε το 2001 για να παρέχει πόρους για κορίτσια που υποφέρουν από σεξουαλική και ενδοοικογενειακή βία και να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές δεν κάνουν διακρίσεις με βάση το φύλο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, παρατηρήθηκε ότι όλες οι δράσεις του Υπουργείου Ισότητας Φύλων αφορούσαν μόνο τις γυναίκες, απομονώνοντας πλήρως τους άντρες.

Ο Γιουν κατηγόρησε τους αξιωματούχους του Υπουργείου για τη μεταχείριση των ανδρών ως «δυνητικούς βιαστές» και την κλιμάκωση της ανισότητας των φύλων.

Ο Lee Sang-lim, δημογράφος στο Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν. Κορέας, σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι: «Η ζωή δεν πηγαίνει καλά για πολλούς νέους ανθρώπους, για τους οποίους δεν είναι πλέον φυσικό να παντρευτούν ή να κάνουν παιδιά».

Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημογράφων, θα πρέπει να αντιστοιχούν 2,1 παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθυσμός της χώρας σταθερός. Εν τούτοις, ήδη από το 2020, ο αριθμός των ετησίων θανάτων ξεπερνά τον αριθμό γεννήσεων στη χώρα.

Exit mobile version