Τουρκία: Κλείνει ο εναέριος χώρος σε αερομεταφορέα της Αρμενίας

Τουρκία: Κλείνει ο εναέριος χώρος σε αερομεταφορέα της Αρμενίας

Χθες, οι αρχές της Τουρκίας έκλεισαν απροειδοποίητα τον τουρκικό εναέριο χώρο στην αεροπορική εταιρεία FlyOne Armenia χωρίς καμιά προειδοποίηση. Ο πρόεδρος της εταιρείας κατήγγειλε ότι οι τουρκικές αρχές πολιτικής αεροπορίας ακύρωσαν την άδεια που είχε δοθεί στην εταιρεία να εκτελεί πτήσεις προς την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου, χωρίς να προειδοποιηθούν εκ των προτέρων.

Η FlyOne Armenia είναι θυγατρική εταιρεία του μολδαβικού αερομεταφορέα FlyOne και ξεκίνησε να εκτελεί πτήσεις τον Δεκέμβριο του 2021. Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές, ούτε εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από τα χρόνια του 1990. Υπάρχει διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες για τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της για να διέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Αρμενία στα θύματα του σεισμού που έπληξε τη νότια Τουρκία.

Η κίνηση αυτή ήρθε ως έκπληξη για πολλούς, καθώς οι δύο χώρες έχουν έντονες διαφορές και ένα ιστορικό εχθροπραξιών. Η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας αναγνωρίστηκε ως μια κίνηση ευγνωμοσύνης από τους Αρμένιους, αλλά και ως μια κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει μια επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αρμενία και να εξομαλύνει τις διαφορές τους. Παρόλα αυτά, η απόφαση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι διαφορές και οι διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιλυθεί οριστικά.

Exit mobile version