Εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Έπειτα από πέντε ημέρες πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως τραγικό απολογισμό 35 νεκρούς, τελικά τέθηκε χθες Σάββατο 13/5 σε ισχύ συμφωνία για κατάπαυση πυρός.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές και παλαιστινιακές πηγές, το Κάϊρο, που συνηθίζει να διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα μέρη, εξασφάλισε τη συναίνεση και των δύο πλευρών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στις 22:00.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κλιμάκωση της έντασης αυτή την εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρία στελέχη του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το οποίο θεωρείται από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, στέλεχος του πολιτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός από τις 22:00», ενώ και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ Τσάχι Χανέγκμπι επιβεβαίωσε την εκεχειρία.

Exit mobile version