Ιράν: τρεις εκτελέσεις ανθρώπων για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράν: τρεις εκτελέσεις ανθρώπων για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν σε θάνατο σε σχέση με τις πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι, σύμφωνα με το δικαστικό σώμα. Οι τρεις καταδικάστηκαν για την φερόμενη συμμετοχή τους σε επίθεση με πυροβολισμούς που σκότωσαν τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας στο Ισφαχάν τον Νοέμβριο.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι υποβλήθηκαν σε άδικες δίκες και φέρεται να βασανίστηκαν. Άλλοι τέσσερις διαδηλωτές έχουν απαγχονιστεί από τον Δεκέμβριο. Δεκάδες άλλοι φέρεται να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή να κατηγορηθούν για θανατηφόρα αδικήματα.

Οι διαδηλώσεις σάρωσαν την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κούρδος που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο, επειδή φέρεται ότι φορούσε «ακατάλληλα» το χιτζάμπ της.

Οι τρεις που εκτελέστηκαν την Παρασκευή – Majid Kazemi, 30, Saleh Mirhashemi, 36, και Saeed Yaqoubi, 37 – συνελήφθησαν μετά από διαδηλώσεις στην κεντρική πόλη Ισφαχάν στις 16 Νοεμβρίου, κατά τις οποίες δύο μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij και ένας αστυνομικός συνελήφθησαν. πυροβολήθηκε νεκρός.

Πηγές είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι άνδρες εξαφανίστηκαν βίαια, στη συνέχεια βασανίστηκαν και αναγκάστηκαν να κάνουν ενοχοποιητικές δηλώσεις που αποτέλεσαν τη βάση των ποινικών υποθέσεων εναντίον τους.

Οι ανακριτές φέρεται να ανέστειλαν τον Καζεμί ανάποδα, του έδειξαν ένα βίντεο να βασανίζουν τον αδελφό του, τον υπέβαλαν σε εικονικές εκτελέσεις και τον απείλησαν να σκοτώσουν τα αδέρφια του.

Σε ηχητικό μήνυμα από τη φυλακή Dastgerd, όπου κρατούνταν οι τρεις άνδρες, ακούστηκε ο Kazemi να λέει: “Ορκίζομαι στον Θεό ότι είμαι αθώος. Δεν είχα κανένα όπλο πάνω μου. [οι δυνάμεις ασφαλείας] συνέχισαν να με χτυπούν και να διατάσσουν να πω ότι αυτό το όπλο είναι δικό μου.

«Τους είπα ότι θα τους έλεγα ό,τι ήθελαν, απλώς αφήστε την οικογένειά μου ήσυχη».

Ένα Επαναστατικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Kazemi και τους άλλους δύο άνδρες για «εχθρότητα κατά του Θεού», μια αόριστα καθορισμένη κατηγορία εθνικής ασφάλειας, και τους καταδίκασε σε θάνατο τον Ιανουάριο μετά από μια τετραήμερη δίκη όπως είπαν ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), που εδρεύει στις ΗΠΑ, τους αρνήθηκαν την ικανότητα να προετοιμάσουν την κατάλληλη υπεράσπιση, οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε αναγκαστικές «ομολογίες» και το κατηγορητήριο ήταν «γεμάτο με παρατυπίες που αποκάλυψαν ότι πρόκειται για υπόθεση με πολιτικά κίνητρα. “.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές τους.

«Η χρήση της θανατικής ποινής εναντίον αυτών των ανδρών είναι μια κραυγαλέα πράξη εκδίκησης ενάντια σε μια θαρραλέα γενιά διαδηλωτών που διεκδικούν σταθερά τα δικαιώματα του ιρανικού λαού τους τελευταίους επτά μήνες», δήλωσε η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθύντρια Μέσης Ανατολής της Αμνηστίας. την Τετάρτη.

«Ο σοκαριστικός τρόπος με τον οποίο η δίκη και η καταδίκη αυτών των διαδηλωτών έγινε γρήγορα μέσω του δικαστικού συστήματος του Ιράν εν μέσω της χρήσης μολυσμένων από βασανιστήρια «ομολογιών», σοβαρών διαδικαστικών ελαττωμάτων και έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, είναι ένα άλλο παράδειγμα των ιρανικών αρχών». αναιδής περιφρόνηση των δικαιωμάτων στη ζωή και τη δίκαιη δίκη».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Türk εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα απογοήτευση για αυτό που αποκάλεσε τον «τρομακτικά υψηλό αριθμό εκτελέσεων» φέτος στο Ιράν.

Επικαλέστηκε πηγές του ΟΗΕ ότι τουλάχιστον 209 άνθρωποι έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής φέτος – περισσότεροι από 10 άνθρωποι κάθε εβδομάδα – ως επί το πλείστον για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, αποκαλώντας το “αποτρόπαιο ρεκόρ”.

Exit mobile version