Νεροκάρδαμο: Ίσως το πιο υγιεινό φυτό στον κόσμο

Νεροκάρδαμο: Ίσως το πιο υγιεινό φυτό στον κόσμο

Σύμφωνα με την εταιρεία B&W Quality Growers, που ειδικεύεται στην καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών, το φυτό νεροκάρδαμο, παρά το γεγονός ότι συχνά χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα στα πιάτα ή τα σμούθι, είναι πολύ περισσότερο από απλή διακοσμητική επιλογή. Πράγματι, αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, περιέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών και να προστατεύουν τους αθλητές από τραυματισμούς που προκαλούνται από την προπόνηση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Post.

Πολλοί ειδικοί έχουν αναγνωρίσει το νεροκάρδαμο ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές παγκοσμίως, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Το νεροκάρδαμο, το οποίο αποτελεί μια υπερτροφή με πικάντικη γεύση και ευδοκιμεί σε υδάτινα και δροσερά περιβάλλοντα της Ευρώπης και της Ασίας, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από πολλά άλλα λαχανικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νεροκάρδαμο περιέχει ιδιότητες που ευνοούν την ανάκαμψη των μυών και μειώνουν τη βλάβη των κυττάρων, καθώς περιλαμβάνει και άλλα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα χρήσιμα για τους αθλητές.

Μεταξύ των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το νεροκάρδαμο, περιλαμβάνονται υψηλά επίπεδα αμινοξέων, που είναι απαραίτητα στοιχεία πρωτεΐνης και υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Επιπλέον, το νεροκάρδαμο περιέχει αντιοξειδωτικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που καταναλώνουν νεροκάρδαμο δύο ώρες πριν από έντονη άσκηση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης σε σύγκριση με αυτούς που δεν το περιλαμβάνουν στη διατροφή τους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν αναδείξει θετικές επιδράσεις του νεροκάρδαμου στη βλάβη του DNA.

Το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ, το οποίο το καθιστά πολύτιμο λαχανικό για την διατροφή. Μια μικρή ποσότητα νεροκάρδαμου, περίπου 100 γραμμάρια την ημέρα, παρέχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C, ακόμη και περισσότερη από τα εσπεριδοειδή.

Για τον τρόπο κατανάλωσης, η εταιρεία B&W προτείνει να προσθέτουμε νεροκάρδαμο σε διάφορες εδέσματα όπως σαλάτες, smoothies, σάντουιτς, ομελέτες, πίτσα και άλλα φαγητά, προσδίδοντας μια πράσινη, πικάντικη νότα. Επίσης, έχει γίνει ήδη αγαπητό στα εστιατόρια ως γαρνιτούρα ή συστατικό σε dressing. Ωστόσο, καλό είναι να μην υπερβάλουμε, καθώς τα αιθέρια έλαια μουστάρδας του φυτού, που αποτελούν φυσικό κατασταλτικό του βήχα, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό σε ορισμένους, ιδιαίτερα στις ουροδόχους κύστεις, τα νεφρά και το στομάχι, εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα, όπως αναφέρει η Vogue.

Exit mobile version