Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 43 ετών

Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 43 ετών

Η Ζολέκα Μαντέλα, εγγονή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε σε ηλικία 43 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπός της τη Δευτέρα (25/9), καθώς περιτριγυρίζονταν από αγαπημένα πρόσωπα.

Σύμφωνα με το BBC, η Ζολέκα Μαντέλα είχε κερδίσει την αναγνώριση τα τελευταία χρόνια για την ανοιχτή της προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και τη διαφάνεια που έδειχνε σχετικά με τον προσωπικό της αγώνα με την ασθένεια. Παράλληλα, αναφέρθηκε ανοιχτά στο πρόβλημα του εθισμού της στα ναρκωτικά. Το Ίδρυμα Nelson Mandela υπογράμμισε ότι η δουλειά της είχε εμπνεύσει πολλούς.

Με την αφοσίωσή της, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου και συνεισφέροντας στην κατάργηση του κοινωνικού αποκλεισμού που συνόδευε την ασθένεια. Παράλληλα, ανέφερε ανοιχτά τις δικές της αναμετρήσεις με την κατάθλιψη και το γεγονός ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί. Επίσης, αγωνίστηκε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μετά τον χαμό της 13χρονης κόρης της σε τροχαίο ατύχημα το 2010. Στη συνέχεια, έχασε έναν γιο που γεννήθηκε πρόωρα. Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η κυρία Μαντέλα, εγγονή της δεύτερης συζύγου του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι, κατέγραψε τη ζωή της στην αυτοβιογραφία της με τίτλο “Όταν η ελπίδα ψιθυρίζει”. Η διάγνωση της με καρκίνο του μαστού την έπιασε σε ηλικία 32 ετών, και αφού ξεπέρασε μια πρώτη θεραπεία, η ασθένεια επέστρεψε στη συνέχεια. Τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει καρκίνο στο συκώτι και στους πνεύμονες, ο οποίος στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλα όργανα.

Exit mobile version