My Wife, My Abuser: η κακοποίηση από τη σύζυγό του που έγινε ντοκιμαντέρ

Αναδεικνύοντας την πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε στη Μ. Βρετανία, το ντοκιμαντέρ «My Wife, My Abuser» δείχνει την κακοποίηση του Ρίτσαρντ Σπένσερ. Ο ίδιος είχε μια επιτυχημένη καριέρα που του εξασφάλιζε άφθονο εισόδημα και μοιραζόταν ένα μεγάλο ακίνητο στο Γιορκσάιρ με τη σύζυγό του και τις τρεις αγαπημένες του κόρες. Όλα αυτά φαινόταν να αποτελούν ένα τέλειο παζλ οικογενειακής ευτυχίας, μέχρι που ένα σκοτεινό μυστικό βγήκε στην επιφάνεια: ο ίδιος υφίστατο μια ακραία και ανελέητη ενδοοικογενειακή κακοποίηση από τη σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένος εδώ και 20 χρόνια.

Το μαρτύριο του 47χρονου

Ο 47χρονος Ρίτσαρντ, όπως αποκαλύφθηκε, υπέφερε για 20 χρόνια από την κακοποίηση της συζύγου του, Σέρι. Η Σέρι, πρώην επικεφαλής της μεταρρύθμισης των φυλακών, βρέθηκε σε αυτήν τη θέση πέρυσι, όταν ο Ρίτσαρντ παρουσίασε στους αστυνομικούς 43 φωτογραφίες από το μελανιασμένο σώμα του. Επιπλέον, είχε καταγράψει κρυφά την κακοποίηση σε κάμερες που είχαν εγκατασταθεί για την παρακολούθηση των παιδιών τους.

Τα αποσπάσματα που προβλήθηκαν αποκάλυψαν μόνο ένα μέρος των βασανισμών. Η Σέρι φαίνεται σε ένα σημείο να κρατάει ένα μαχαίρι στον λαιμό του συζύγου της, ενώ τα παιδιά τους ακούγονται να κλαίνε στο βάθος. Σε άλλο απόσπασμα φαίνεται να τον αρπάζει από τα μαλλιά και να τον χτυπά, με τον ίδιο να κάθεται σε έναν καναπέ, στο παιδικό δωμάτιο των παιδιών, βρίζοντάς τον επειδή δεν έβαλε το κοτόπουλο στον φούρνο.

Η σωματική κακοποίηση αποτελούσε μόνο ένα μέρος εκείνων που ο δικαστής περιέγραψε ως μία από τις “χειρότερες περιπτώσεις εξαναγκαστικού ελέγχου” που είχε αντιμετωπίσει ποτέ. Ο Ρίτσαρντ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, πέραν των σωματικών επιθέσεων, η ταπείνωση και η λεκτική κακοποίηση είχαν πιο σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν.

«Συχνά στην κουζίνα, είχαμε ένα κουτί με 12 ή περισσότερα αβγά, τα οποία η σύζυγός μου παίρνει και τα σπάει επάνω μου ή τα πετάει στο πρόσωπό μου. Μερικές φορές ήταν τόσο θυμωμένη που το κομμάτι του κόφτη έκοβε το δέρμα μου», εξομολογείται, προσθέτοντας ότι για να απομακρύνει τα αβγά, έπρεπε να κάνει ντους, αισθανόμενος απελπισία. Ένα απόσπασμα από αυτή την επίθεση παρουσιάζεται σε ένα σημείο του ντοκιμαντέρ.

Πως ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση του

Σύντομα, οι γείτονες του ζευγαριού άρχισαν να υποψιάζονται για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι τους. Ο Ρίτσαρντ, μετά από ένα μπάρμπεκιου στο διπλανό σπίτι, αποκάλυψε κάποια πτυχή της συμπεριφοράς της συζύγου του, ενώ η Σέρι, που δεν είχε συμμετάσχει, άρχισε να μιλάει από τον φράχτη για το σκοτεινό μυστικό της οικογένειάς τους.

Ο γείτονας του ζευγαριού ισχυρίζεται ότι είδε με τα μάτια του τη Σέρι να παίρνει ένα μαχαίρι και να κόβει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του Ρίτσαρντ, όταν εκείνος δίστασε να υπακούσει στις εντολές της. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ, η γυναίκα του επιχειρούσε να εμπλέξει και τις κόρες της. Στο υλικό φαίνεται να κρατάει σφιχτά ένα από τα νεαρά κορίτσια, λέγοντας «είναι απαίσιος άνθρωπος και θα τον ξεφορτωθούμε σύντομα». Σε άλλες περιπτώσεις φέρεται να χειρίζεται και να δασκαλεύει το μεγαλύτερο παιδί τους ώστε να αναφέρει στους γείτονες ότι «ο μπαμπάς χτυπάει τη μαμά» ή ότι «ο μπαμπάς είναι κακός άνθρωπος».

Ενδιαφέρουσα είναι η παρέμβαση του αστυνομικού που επεσήμανε πως εάν η κακοποίηση δεν είχε συμβεί ενώπιον των παιδιών, ο πατέρας ίσως να μην είχε καταγγείλει ποτέ τίποτα και να εξακολουθούσε να υπομένει την κατάσταση.

Το ντοκιμαντέρ επίσης περιλαμβάνει πλάνα από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί από τους αστυνομικούς κατά την άφιξή τους στο Γιορκσάιρ για την έρευνα της υπόθεσης.

Κατά τη μεταφορά της Σπένσερ στο αστυνομικό τμήμα, τα αποσπάσματα φαίνεται να δείχνουν τη μητέρα τριών παιδιών να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο εντοπισμού της από τους γείτονες, ενώ επιβιβάζεται στο πίσω μέρος του βαν των αστυνομικών. «Μπορείτε να με βάλετε μέσα πριν με δουν;» ζητάει καθώς ανεβαίνει στο όχημα.

Exit mobile version