NAIA: απαγόρευση τρανς γυναικών από συμμετοχή σε γυναικεία αθλήματα

NAIA: απαγόρευση τρανς γυναικών από συμμετοχή σε γυναικεία αθλήματα

Η ένωση στίβου National Association of Intercollegiate Athletics (ΝΑΙΑ), η οποία εποπτεύει αθλητικές δραστηριότητες σε περισσότερα από 200 μικρά κολέγια, είναι το πιο πρόσφατο όργανο διοίκησης του αθλητισμού που απαγορεύει τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε γυναικεία αθλήματα.

Η NAIA που εποπτεύει περισσότερους από 83.000 αθλητές, ανακοίνωσε μια νέα πολιτική κατά την οποία απαγορεύει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, καθιστώντας την το πρώτο σημαντικό όργανο διοίκησης κολεγιακών αθλημάτων στις Η.Π.Α. που έλαβε τέτοια απόφαση. Η απόφαση ψηφίστηκε και εγκρίθηκε στις 8 Απριλίου 2024, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή 1η Αυγούστου 2024.

Η νέα πολιτική ορίζει ότι μόνο οι αθλητές στους οποίους το φύλο κατά τη γέννηση είναι θηλυκό θα επιτρέπεται να αγωνίζονται σε γυναικείες αθλητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη NAIA. Το Συμβούλιο των Προέδρων του οργανισμού ψήφισε με 20-0 για την έγκριση της πολιτικής αυτής, δίνοντας τέλος στην παράνοια της woke κουλτούρας που έχει επιβληθεί στον κλάδο των αθλημάτων.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, οι γυναίκες αθλήτριες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άνδρες, θα μπορούν να αγωνίζονται σε γυναικείες ομάδες εάν δεν έχουν ξεκινήσει την ορμονοθεραπεία. Όσοι έχουν ξεκινήσει τη λήψη ορμονών, θα αποκλείονται επίσης από τους αγώνες NAIA, αλλά μπορούν να συμμετέχουν σε προπονήσεις και ομαδικές δραστηριότητες για γυναικείες ομάδες. Όλοι οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των τρανς ανδρών και των τρανς γυναικών, θα επιτρέπεται να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες, σύμφωνα με την πολιτική.

Ο Τζιμ Καρ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΑΙΑ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι η πολιτική αυτή κρίθηκε ως η καλύτερη για τα σχολεία, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι πιθανότατα θα θεωρηθεί αμφιλεγόμενη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλοί άνθρωποι έχουν μια πολύ συναισθηματική αντίδραση σε αυτό το ζήτημα. Σίγουρα θέλουμε να σεβόμαστε όλα αυτά», είπε ο Καρ. «Αλλά αισθανόμαστε ότι η πρωταρχική μας ευθύνη είναι η δικαιοσύνη στον ανταγωνισμό, επομένως ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο. Και προσπαθήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη συμμετοχή όλων».

Η κίνηση καθιστά τη NAIA το πιο πρόσφατο όργανο διοίκησης του αθλητισμού που περιορίζει τη συμμετοχή των τρανς μαθητών. Οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους ή κανονισμούς τα τελευταία χρόνια που περιορίζουν ή απαγορεύουν εντελώς στους τρανς μαθητές να αγωνίζονται σε αθλητικές ομάδες δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου ή/και κολεγίου που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Η NAIA είχε μια πολιτική για τα τρανς αθλήματα που ήταν παρόμοια με εκείνη του NCAA, του φορέα που επιβλέπει τον συλλογικό αθλητισμό για περισσότερα από 1.000 κολέγια και πανεπιστήμια. Από το 2011, το NCAA επέτρεψε στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες αθλητικές ομάδες, εάν υποβάλλονταν σε ένα χρόνο καταστολής της τεστοστερόνης τους.

Το NCAA άλλαξε αυτή την πολιτική τον Ιανουάριο του 2022, μετά από διαμάχη για τη Lia Thomas, μια τρανς κολυμβήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που κέρδισε πολλούς αγώνες νωρίς στη σεζόν της και κέρδισε ένα πρωτάθλημα NCAA. Το NCAA υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση ανά άθλημα, η οποία φαίνεται πως το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε ήταν οι μαζικές διαμαρτυρίες αθλητριών.

Η Human Rights Campaign, η μεγαλύτερη οργάνωση υπεράσπισης της LGBTQ κοινότητας, κατήγγειλε τη νέα πολιτική της NAIA:

«Σήμερα, η NAIA αποφάσισε να απαγορεύσει σε μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων να αγωνίζονται απλώς και μόνο λόγω μιας ακροδεξιάς εκστρατείας που σκόπιμα παραποιεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα των τρανς αθλητών, ενώ δεν κάνει τίποτα για να υποστηρίξει τον γυναικείο αθλητισμό», δήλωσε η Kelley Robinson, πρόεδρος του οργανισμού. «Τα οφέλη του αθλητισμού για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα είναι γνωστά. Κάθε μαθητής, συμπεριλαμβανομένων των τρανς μαθητών αθλητών, αξίζει την ευκαιρία να είναι μέλος μιας ομάδας και να μάθει για τον αθλητισμό, την αυτοπειθαρχία, την επιμονή και πολλά άλλα», τόνισε σε δήλωση.

Exit mobile version