ΗΠΑ: εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΤικΤοκ

ΗΠΑ: εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΤικΤοκ


Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που προτείνει την απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η εταιρεία που το κατέχει πουλήσει το μερίδιό της. Η πρόταση αυτή ενσωματώθηκε στην ψηφοφορία για το πακέτο ξένης βοήθειας, που περιλαμβάνει κεφάλαια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει λάβει μεγάλη προσοχή μέχρι στιγμής.

Το νομοσχέδιο για το TikTok ψηφίστηκε με σαφή πλειοψηφία 360 ψήφων υπέρ έναντι 58 κατά.

Σύμφωνα με τη διάταξη που περιέχεται στο πακέτο κυρώσεων, η εταιρεία ByteDance, η οποία είναι η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, πρέπει να πουλήσει το μερίδιό της σε μια αμερικανική οντότητα εντός ενός έτους, αλλιώς θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Η προθεσμία για την πώληση είναι εννέα μήνες, με τη δυνατότητα παράτασης τριών μηνών εάν το αποφασίσει ο Πρόεδρος.

Περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στο Κογκρέσο σχετικά με την επιρροή των κινεζικών ιδιοκτητών της εταιρείας. Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για θέματα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων με την εφαρμογή. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της εφαρμογής αμφισβητούν την ισχύ των περιορισμών που θέτει το νομοσχέδιο στην ελευθερία του λόγου.

Για το TikTok έχει επίσης καταστεί θέμα συζήτησης για τη δυνητική πώλησή του σε άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle, καθώς και στην Rumble, έναν ανταγωνιστή του YouTube. Η μεγάλη κλίμακα της αγοράς αποτελεί ένα εμπόδιο για την πώληση της εταιρείας, που είχε εκτιμηθεί σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο παρελθόν.

Τον Μάρτιο, η Βουλή είχε εγκρίνει παρόμοια πρόταση για το TikTok, αλλά η διαδικασία είχε ανασταλεί στη Γερουσία. Ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες περιορισμού του TikTok, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να θίξει ξανά το θέμα. Με το νομοσχέδιο του TikTok να είναι τώρα μέρος του επείγοντος πακέτου, αναμένεται να επικυρωθεί από τη Γερουσία σύντομα και να περάσει στην υπογραφή του Προέδρου Μπάιντεν.

Exit mobile version