Χάρβεϊ Γουάινστιν: χαστούκι στο #MeToo η απόφαση του Εφετείου

Χάρβεϊ Γουάινστιν: χαστούκι στο #MeToo η απόφαση του Εφετείου

Θύελλα αντιδράσεων στο Χόλιγουντ προκάλεσε η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν, πρώην παραγωγού του Χόλιγουντ, κάνοντας λόγο για «μη δίκαιη δίκη», αλλάζοντας την ποινή 23 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί αρχικά το 2020 για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Γουάινστιν, τον οποίο μήνυσαν ταυτόχρονα έξι γυναίκες, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo το 2017.

Η δίκη βασίστηκε σε στοιχεία που δεν περιλαμβάνονταν στη δικογραφία

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ότι η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε σε δίκαια πλαίσια και ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν. Ένας από τους κύριους λόγους ακύρωσης της απόφασης ήταν τα κρίσιμα λάθη που έκανε ο δικαστής που προέδρευσε στην υπόθεση. Τα λάθη αυτά επηρέασαν σημαντικά την έκβαση της δίκης.

Για παράδειγμα, ο δικαστής επέτρεψε στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες, οι οποίες κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν για κατηγορίες που δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση για την οποία δικαζόταν! Η καταδίκη του Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη ήταν εξ αρχής αμφιλεγόμενη από νομικής άποψης.

Η απόφαση του Εφετείου

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του Εφετείου της Νέας Υόρκης: «είναι κατάχρηση της δικαστικής διακριτικής ευχέρειας να επιτρέπονται ανεξιχνίαστοι ισχυρισμοί για κακή συμπεριφορά που καταστρέφουν τον χαρακτήρα ενός κατηγορούμενου, αλλά δεν ρίχνουν φως σε σχέση με τις ποινικές κατηγορίες που έχουν κατατεθεί εναντίον του».

Ο Γουάινστιν ήδη εκτίει την ποινή των 23 ετών σε φυλακές της Νέας Υόρκης, μετά την καταδίκη του για την φερόμενη εξαναγκαστική εκτέλεση στοματικού σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 καθώς και του φερόμενου βιασμού 3ου βαθμού σε πρακτικάρια ηθοποιό το 2013. Παρά την έφεση που άσκησε, θα παραμείνει στη φυλακή ακόμη κι αν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Οι φερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Η αρχική καταδίκη του Γουάινστιν αφορούσε στις φερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις κατά της Τζέσικα Μαν (ηθοποιός) και της Μίμι Χάλεϊ (βοηθού παραγωγής ). Ο Γουάινστιν καταδικάστηκε για παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των ηθοποιών Λόρεν Μαρί Γιανγκ, Αναμπέλα Σιόρα, της σχεδιάστριας Ντον Ντάνιγκ καθώς και του μοντέλου Ταράλ Βουλφ.

Η Αναμπέλα Σιόρα ανέφερε στην καταγγελία της ότι ο Γουάινστιν την βίαζε και της έστελνε… σοκολατένια πέη! Η Ταράλ Bουλφ ανέφερε ότι ο πρώην παραγωγός του Χόλυγουντ αυνανίστηκε μπροστά της σε κλαμπ, ενώ στη συνέχεια τον ακολούθησε οικειοθελώς στο διαμέρισμά του όπου ισχυρίζεται ότι την βίασε.

Αναδρομικές καταγγελίες πραγματοποιήθηκαν εις βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν ακόμη και από το 1977, σχεδόν… ταυτόχρονα το 2017! Πολλές από τις υποτιθέμενες επιθέσεις ή βιασμούς έχουν ήδη παραγραφεί.

Ο Γουάινστιν είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Λος Άντζελες που τον καταδίκαζε σε 16 χρόνια φυλάκισης για υποτιθέμενο βιασμό γυναίκας ηθοποιού το 2013, δίχως όμως την ύπαρξη αποδεικτικών για την υπόθεση.

Η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης ανοίγει δρόμο στην ανατροπή των προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων καταδίκασαν τον Γουάινστιν χωρίς στοιχεία, αποδείξεις ακόμη και με μάρτυρες που κατέθεσαν για άλλες υποθέσεις και όχι για εκείνες που κατηγορούνταν.

Exit mobile version