Αναβάλλεται η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Αναβάλλεται η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν

Μετά από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων, το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Τζο Μπάιντεν αναβάλλεται.

Η είδηση διέρρευσε από αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ως δικαιολογία, αναφέρεται “κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα του Ερντογάν”. Η τουρκική πλευρά επίσης υποστηρίζει ότι πρόκειται για “αναβολή” και όχι “ακύρωση”.

Επί μέρες, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ενός υπόγειου παζαριού. Ίσως δεν ήταν απλώς η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ισμαήλ Χανίγια που ενόχλησε. Φαίνεται ότι το παζάρι αφορούσε και στο τι θα πει ο Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο. Δεν ήθελαν ο Τούρκος πρόεδρος να αναφερθεί στη Χαμάς, ούτε να μιλήσει σκληρά κατά του Ισραήλ, μέσα στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία αντιτίθεται στη συνάντηση, λόγω της οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ, που αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Πιθανώς πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος να θεώρησε ότι οι ΗΠΑ ίσως αποφάσισαν να τον απορρίψουν και, για να αποφύγει αυτό το σενάριο, προτίμησε να αναβάλει τη συνάντηση πρώτος.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο CNN Turk την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο σε έναν αμοιβαία κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας. Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία επίσκεψη προς το παρόν».

Exit mobile version