ΠΟΥ: Η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων δεν συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου

ΠΟΥ: Η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων δεν συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου ή της κεφαλής, σύμφωνα με μια εκτενή ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η συστηματική ανασκόπηση, που διενεργήθηκε υπό την ηγεσία της Υπηρεσίας Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας, εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες και συμπεριέλαβε μόνο τις πιο αξιόπιστες, αποκλείοντας τις πιο αδύναμες.

Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν από το 1994 έως το 2022, καθιστώντας την «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, αναπληρωτή καθηγητή Κεν Καρυπίδη.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου», ανέφερε ο Καρυπίδης.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), σε όγκους των σιελογόνων αδένων και του εγκεφάλου. Δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, ούτε συσχέτιση με μακροχρόνια χρήση (άνω των 10 ετών) ή με την ποσότητα της χρήσης (αριθμός κλήσεων ή χρόνος ομιλίας).

«Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Αυτό που μας κάνει τόσο σίγουρους είναι ότι, παρόλο που η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί σημαντικά, τα ποσοστά εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο παραμένουν σταθερά», δήλωσε ο Καρυπίδης, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.

Τα κινητά τηλέφωνα, όπως και άλλες ασύρματες τεχνολογίες, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα. Ο Καρυπίδης, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, σημείωσε ότι ο όρος “ακτινοβολία” συχνά προκαλεί σύγχυση με την πυρηνική ακτινοβολία.

«Η ακτινοβολία είναι ουσιαστικά ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ακτινοβολίας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου στο καθημερινό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αν και η έκθεση σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλή, είναι υψηλότερη από άλλες πηγές ασύρματης τεχνολογίας, επειδή τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, σημείωσε ο Καρυπίδης.

Η ανησυχία για τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου προέκυψε από πρώιμες μελέτες που συνέκριναν ανθρώπους με όγκους στον εγκέφαλο με ανθρώπους χωρίς καρκίνο, αναφορικά με το ιστορικό έκθεσής τους. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ήταν συχνά μεροληπτικά, καθώς οι ασθενείς με καρκίνο υπερτιμούσαν την έκθεσή τους, σύμφωνα με τον Καρυπίδη. Βάσει αυτών των πρώιμων μελετών, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ είχε κατατάξει τα ραδιοκύματα ως πιθανό κίνδυνο καρκίνου.

Ο Καρυπίδης εξήγησε ότι η ταξινόμηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα σοβαρό κίνδυνο. Το 2011, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων κατατάχθηκαν ως πιθανά καρκινογόνα, στο ίδιο επίπεδο με παράγοντες όπως η αλόη βέρα και τα λαχανικά τουρσί.

Επιπλέον, άλλη συστηματική ανασκόπηση για τον ΠΟΥ που εξέτασε την ανδρική γονιμότητα δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και μείωσης του αριθμού σπερματοζωαρίων. Μια δεύτερη ανασκόπηση σχετικά με τη γυναικεία γονιμότητα βρήκε κάποια συσχέτιση, αλλά μόνο σε περιπτώσεις έκθεσης σε ραδιοκύματα πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Ο Τιμ Ντρίσκολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και πρόεδρος της επιτροπής επαγγελματικών και περιβαλλοντικών καρκίνων του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου, τόνισε ότι η μεθοδολογία της ανασκόπησης ήταν αξιόπιστη και ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρηθούν ανεξάρτητα.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη, παρόλο που οι μελέτες δεν είναι τέλειες. Ο συνολικός όγκος των δεδομένων δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή όσον αφορά τις ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», ανέφερε.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, ο Καρυπίδης και η ομάδα του θα εξετάσουν καρκίνους που δεν συνδέονται συχνά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα μη-Hodgkin.

Ο Καρυπίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της έρευνας καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

Exit mobile version