Ιατροί προειδοποιούν: συσχέτιση δίαιτας Keto με καρδιακή προσβολή

Ιατροί προειδοποιούν: συσχέτιση δίαιτας Keto με καρδιακή προσβολή

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, ή αλλιώς “δίατα Keto“, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Είναι καλύτερη η φυτική διατροφή για απώλεια βάρους;

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως φραγμένες αρτηρίες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο American College of Cardiology’s Annual. Επιστημονική Συνεδρία και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Οι δίαιτες LCHF, όπως η δίαιτα κετο, περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Στερώντας από το σώμα τους υδατάνθρακες, αναγκάζεται να αρχίσει να διασπά το λίπος για ενέργεια.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που συνέλεξε η UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με δεδομένα σχετικά με τα λιπίδια του ορού, τους μεταβολικούς δείκτες και τα διατροφικά πρότυπα. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διατροφή τους σε μια 24ωρη έρευνα τροφίμων και τους έλαβαν αίμα για να μετρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Μεταξύ αυτών, 305 πληρούσαν τα κριτήρια για μια δίαιτα LCHF, η οποία ορίζεται ως η κατανάλωση λιγότερο από το 25 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περισσότερο από το 45 τοις εκατό από λίπος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δίαιτα είναι «κετοειδής», λόγω του υψηλότερου ποσοστού υδατανθράκων και των χαμηλότερων επιπέδων λιπών από μια αυστηρή κετογονική δίαιτα.

Ταίριαξαν αυτούς τους συμμετέχοντες με 1.220 άτομα που θεωρήθηκαν ότι ακολουθούσαν μια «τυποποιημένη δίαιτα» και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 54 ετών και είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος περίπου 27 – κάτι που τους κατέτασσε στην κατηγορία των «υπέρβαρων».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11,8 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το 9,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε δίαιτα LCHF έναντι του 4,3 τοις εκατό της ομάδας ελέγχου παρουσίασαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένου απόφραξης στις αρτηρίες, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτες LCHF είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β—μια πρωτεΐνη που καλύπτει τις πρωτεΐνες της LDL χοληστερόλης και μπορεί να προβλέψει καλύτερα τις καρδιακές παθήσεις από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συνολική πρόσληψη λίπους των συμμετεχόντων στη δίαιτα LCHF ήταν υψηλότερη σε κορεσμένα λίπη και είχε διπλάσια κατανάλωση ζωικών πηγών (33%) σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας ελέγχου (16%).

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που αναφέρθηκε μόνος του συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL –ή «κακής» χοληστερόλης – και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Iulia Iatan. MD με την Κλινική Πρόληψης του Προγράμματος Υγιεινής Καρδιάς, το Νοσοκομείο St. Paul και το Κέντρο Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας για την Καρδιά Πνεύμονα, ανέφερε σε μια δήλωση.

Ο Iatan είπε ότι τα ευρήματα αξίζουν περαιτέρω έρευνα σε προοπτικές σχεδιασμένες μελέτες, ειδικά όταν περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς αναφέρει ότι ακολουθεί δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, παρόμοια με κετο ή πλήρη κετο δίαιτα. Ένα από τα επόμενα βήματα των ερευνητών θα είναι να προσπαθήσουν να εντοπίσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή γενετικούς δείκτες που μπορούν να προβλέψουν πώς θα ανταποκριθεί κάποιος σε αυτό το είδος δίαιτας.

Προειδοποίηση ενάντια στις δίαιτες Κετο για απώλεια βάρους

Με τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης, η Physicians Committee For Responsible Medicine (PCRM) – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπεράσπισης της υγείας που συνδυάζει την τεχνογνωσία περισσότερων από 17.000 γιατρών – ζήτησε ανανεωμένες προειδοποιήσεις ενάντια στις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες κετο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο δημοφιλής στον γενικό πληθυσμό για γρήγορη απώλεια βάρους.

«Παρά τους κινδύνους της «κετο δίαιτας» που είναι φορτωμένη με χοληστερόλη, πολλοί άνθρωποι τη δοκιμάζουν με την ελπίδα να χάσουν βάρος. Αυτό που χάνουν είναι η υγεία της καρδιάς τους. Χρειαζόμαστε αυστηρότερες προειδοποιήσεις για αυτές τις μοντέρνες δίαιτες».

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι δημοφιλείς εδώ και δεκαετίες, ξεκινώντας με τη δίαιτα Atkins, τη δίαιτα South Beach και, πιο πρόσφατα, τις δίαιτες κετο. Μειώνουν σημαντικά τα υγιεινά φρούτα, τα δημητριακά, τα φασόλια και άλλες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, αντικαθιστώντας τα με κρέας και λίπη.

Οι ειδικοί της ιατρικής έχουν προειδοποιήσει για διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, εκτός από την ανάκτηση βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.

Exit mobile version