Φεμινισμός στη Σουηδία: «Συγνώμη, κάναμε λάθος με το μεταναστευτικό»

Φεμινισμός στη Σουηδία: «Συγνώμη, κάναμε λάθος με το μεταναστευτικό»

Η Louise Meijer, πολιτικός της Σουηδίας, μετανιώνει για την πολιτική που ακολούθησε, γνωστή και ως «καλοδεχούμενοι πρόσφυγες»: Συγνώμη, κάναμε λάθος με το μεταναστευτικό

Η Louise Meijer, βουλευτής του κεντρώου κόμματος της Σουηδίας, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της για την προηγούμενη θέση της σχετικά με τα ανοιχτά σύνορα. Συγκεκριμένα, απολογείται για τα λάθη που διέπραξε αναφορικά με την -άνευ όρων- ανοιχτή υποδοχή προσφυγών. Η Meijer ισχυρίζεται ότι «άλλαξε γνώμη» για τις απόψεις της, σε ένα άρθρο γνώμης για την Expressen αυτή την εβδομάδα.

«Τώρα, αντ’ αυτού, υποστηρίζω μια ακόμη πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική από αυτήν στην οποία εναντιώθηκα εκείνη την εποχή», λέει.

Τα πολιτικά αισθήματα γύρω από τη μετανάστευση έχουν μετατοπιστεί γρήγορα στη Σουηδία, με τώρα ακόμη και ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών να λένε ότι ευνοούν πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές. Η Σουηδία σήμερα είναι μια «εντελώς διαφορετική χώρα από ό,τι ήταν στα τέλη του 20ού αιώνα». Κατά μέσο όρο, έχει «δεχτεί τους περισσότερους μετανάστες στον δυτικό κόσμο» στη σύγχρονη εποχή, γράφει η Meijer. Σήμερα, «περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σουηδίας έχει ξένο υπόβαθρο. Το 1987, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11 τοις εκατό».

Η Meijer είναι ηγέτης του κόμματός της στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του Σουηδικού Κοινοβουλίου και προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό Ulf Kristersson. Ο Kristersson, από τον Οκτώβριο του 2022, ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, με την υποστήριξη των δεξιών Σουηδών Δημοκρατών. Οι Σουηδοί Δημοκράτες έγιναν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Riksdag στις πιο πρόσφατες εκλογές, με κινητήριο δύναμη την σθεναρή αντίθεση στη μετανάστευση.

Επί του παρόντος, «περίπου το 20 τοις εκατό των κατοίκων μας είναι μη ευρωπαϊκής και μη δυτικής καταγωγής», λέει η Meijer.

Στην Ευρώπη, «μόνο η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία εμφανίζουν παρόμοιο ποσοστό, αλλά η δομή της μετανάστευσης σε αυτές τις χώρες συνδέεται με τη μετανάστευση από πρώην αποικίες», λέει.

Η Meijer λέει ότι σε αρκετούς σουηδικούς δήμους, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, γεγονός που έχει προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές. «Για μένα, είναι προφανές ότι η μεγάλη μετανάστευση στη Σουηδία έχει ακολουθηθεί από πολλά μεγάλα προβλήματα», γράφει. «Μεγάλα τμήματα της ομάδας των μεταναστών δεν είναι αυτάρκεις. Άτομα ξένης καταγωγής διαπράττουν σε μεγάλο βαθμό σοβαρό οργανωμένο έγκλημα. Η κουλτούρα της εθνικότητάς τους, ο αυτονομισμός και ο ισλαμισμός είναι περιοριστικοί και επικίνδυνοι», υποστηρίζει.

«Ένα υψηλό επίπεδο μετανάστευσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επηρεάζει τη δυνατότητα ένταξης. Οι συνθήκες για την ένταξη των ανθρώπων στη σουηδική κοινωνία γίνονται δυσκολότερες καθώς αυξάνεται η μετανάστευση. Αυτό οδηγεί σε αποκλεισμό που είναι επαχθές, τόσο για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν όσο και για την κοινωνία συνολικά».

«Για να λειτουργήσει η ένταξη, οι άνθρωποι που θέλουν να μετακομίσουν εδώ και που ζουν ήδη εδώ πρέπει να προσαρμοστούν στη σουηδική κοινωνία και τις αξίες μας. Πρέπει να εργαστείτε, να μιλήσετε σουηδικά και να κάνετε το καθήκον σας πριν διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Όσοι δεν θέλουν να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν δεν πρέπει να μείνουν στη Σουηδία. Η απέλαση ή ο επαναπατρισμός θα πρέπει να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση».

«Έχει γίνει ξεκάθαρο, για να είναι η Σουηδία μια όσο το δυνατόν καλύτερη χώρα για όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ, πρέπει να έχουμε ελάχιστη μετανάστευση ασύλου εδώ για το άμεσο μέλλον. Είναι απαραίτητο για τη χώρα μας να κρατηθεί ενωμένη», υποστηρίζει η Meijer.

Exit mobile version