Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

ευρωπαικη καρτα υγειασ

Τι είναι η Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) είναι μια δωρεάν κάρτα υγείας που παρέχει στον κάτοχο πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η περίθαλψη αυτή ισχύει κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής του κατόχου σε κάποια από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε ακόμη ορισμένες χώρες όπως το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η περίθαλψη ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ανάλογο κόστος για το οποίο ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στη χώρα, ενώ παράλληλα παρέχεται από ορισμένες χώρες δωρεάν. Η περίθαλψη μπορεί να συμπεριλαμβάνει ορισμένες παροχές σχετικά με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς επίσης και με υπηρεσίες που συσχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις παροχές που καλύπτει η Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας εκδίδεται από το εθνικό ασφαλιστικό φορέα του κάθε δικαιούχου.

Πως θα βγάλω Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας;

Μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας και εκτυπώστε απευθείας την προσωρινή κάρτα. Η διαδικασία για την έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας πραγματοποιείται με τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στο εθνικό μητρώο

Για την εκδοση ευρωπαικης καρτας ασφαλισης θα χρειαστείτε τα παρακάτω:

Επιπλέον, μπορείτε να αποκτήσετε μια Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας αφού επικοινωνήσετε με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας, σε περίπτωση που είσαστε ήδη σε τρίτη χώρα, καθώς η κάθε χώρα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας εντός της επικράτειάς της. Μάθετε περισσότερα

Τι να προσέχετε για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι πολύ χρήσιμη, ιδίως όταν ταξιδεύετε σε τρίτες χώρες και πάσχετε από κάποια πάθηση, ασθένεια ή επιθυμείτε να είστε καλυμμένοι αναφορικά με τη περίθαλψή σας. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι:

Προσοχή: όταν μεταφέρεται η συνήθης κατοικία σε μια άλλη χώρα, πρέπει να γίνεται εγγραφή εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί της χρήσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα αυτή.

Ποιοι δικαιούνται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;


Για να αποκτήσετε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να είστε καλυμμένοι από ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να διαθέτει τη δική του κάρτα.

Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που νομίμως διαμένουν στην ΕΕ και είναι καλυμμένα από δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης το δικαίωμα να αποκτήσουν την κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Για πόσο ισχύει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Η κάρτα δεν έχει την ίδια χρονική σε όλες τις χώρες, καθώς κάθε χώρα έχει θέσει διαφορετική χρονική περίοδο για την Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας. Θα πρέπει να ενημερωθείτε απευθείας από τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα όταν καλέσετε προκειμένου να αποκτήσετε την κάρτα.

Η τοπική αρχή αρνήθηκε να μου χορηγήσει την κάρτα – Τι κάνω;

Σε περίπτωση αιτηθείτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο τοπικός φορέας ασφαλίσεών σας πρέπει να σας παράσχει την κάρτα αυτή. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι διαθέσιμη αμέσως, τότε είναι υποχρεωμένος να σας εκδώσει ένα προσωρινό πιστοποιητικό αντικατάστασης (Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης ΠΠΑ). Αν δεν σας παρασχεθεί το πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης ΠΠΑ της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να κινήσετε νομικές διαδικασίες.

Αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα δικαιώματά σας ή χρειάζεστε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας από τις εθνικές αρχές, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία “Η Ευρώπη σου – Συμβουλές“.

Η Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας μου δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό – Τι κάνω;


Αν η κάρτα ασφάλισής σας δεν είναι αποδεκτή από τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ – ή από εκείνες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας – μπορείτε να ζητήσετε από τον φορέα ασφάλισής σας να επικοινωνήσει με τον γιατρό ή το νοσοκομείο στο εξωτερικό.

Αν το πρόβλημά σας παραμένει ανεπίλυτο, μπορείτε να αιτηθείτε βοήθεια από το SOLVIT.

Τι καλύπτει η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας ΕΚΑΑ;

Η Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας καλύπτει υπηρεσίες περίθαλψης και πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία όπως:

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης: ΕΦΚΑΚΕΠ

Ψηφιακά σημεία παροχής: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη δημόσιας διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr)

Eξ αποστάσεως σημεία εξυπηρέτησης: myKEPlivemyEFKAlive

Κόστος: Η κάρτα παρέχεται χωρίς κόστος

Εκτιμώμενος χρόνος έκδοσης (ψηφιακά): 20 λεπτά

Προϋποθέσεις

Ασφαλιστικές: Για τη χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, απαιτείται η ενεργή ασφαλιστική ικανότητα του ενδιαφερόμενου ή/και των προστατευόμενων μελών του.

Πιστοποίησης: Για την χρήση των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης της διαδικασίας (gov.gr, myEKFAlive, myKEPlive), απαιτείται η κατοχή διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (κωδικοί TAXISnet).

Βήματα της αίτησης

  1. Ταυτοποίηση του πολίτη
  2. Έλεγχος πληρότητας των ασφαλιστικών προϋποθέσεων
  3. Καταχώριση των στοιχείων και υποβολή της αίτησης
  4. Εκτύπωση Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης και παράδοση στον ασφαλισμένο

Ψηφιακά βήματα για την υποβολή της αίτησης

  1. Εύρεση της υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη
  2. Αυθεντικοποίηση χρήστη
  3. Έλεγχος πληρότητας ασφαλιστικών προϋποθέσεων
  4. Καταχώριση και υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων στην ηλεκτρονική εφαρμογή
  5. Εκτύπωση του Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της ΕΚΑΑ

Ολες οι ειδήσεις, η επικαιρότητα και οι συμβουλές στο Enternow. Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι!

Exit mobile version