Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος πιθανότατα δημιουργήθηκαν σε ομάδες αντί να εμφανιστούν μεμονωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα στοιχεία στο Σύμπαν παρήχθησαν από πυρηνικές αντιδράσεις στα αστέρια και, συνεπώς, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να συγκεντρωθούν τα απομεινάρια από πολλά προηγούμενα σουπερνόβα σε ένα μόνο αστέρι.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 68% από τα εξαιρετικά φτωχά σε μέταλλα αστέρια που παρατηρήθηκαν είχαν αυτήν τη χημική υπογραφή και, επομένως, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι τα αστέρια πρώτης γενιάς πιθανότατα σχηματίστηκαν σε ομάδες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των πρώτων μερών του Σύμπαντος και οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο σε νέα δεδομένα για να ανακαλύψουν περισσότερα.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε ότι τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος πιθανότατα δεν δημιουργήθηκαν μεμονωμένα αλλά σε ομάδες. Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η πρωταρχική σύνθεση του σύμπαντος περιελάμβανε μόνο υδρογόνο, ήλιο και λίθιο, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυρηνικών αντιδράσεων στα αστέρια.
Επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν την πρώτη γενιά αστέριων, τα οποία παρήγαγαν στοιχεία βαρύτερα από το λίθιο, μέσω της μελέτης της χημικής σύνθεσης της πρώτης γενιάς σουπερνόβα. Η ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι το 68% των αστεριών που μελέτησαν παρουσιάζουν χημική «υπογραφή» που συμπίπτει με τον εμπλουτισμό από πολλαπλά προηγούμενα σουπερνόβα, υποδηλώνοντας ότι οι αστέρες πρώτης γενιάς σχηματίστηκαν σε ομάδες.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μέθοδος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν η πρώτη γενιά αστέρων ήταν πραγματικά ομαδοποιημένη ή όχι, και αν ναι, ποιος ήταν ο μέσος όρος του μεγέθους των ομάδων. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει επίσης ότι αυτή η μέθοδος θα μπορέσει να διασαφηνίσει την ακριβή διαδικασία σχηματισμού των πρώτων αστέρων, καθώς και την επίδρασή τους στην εξέλιξη του Σύμπαντος. Η έρευνα αυτή έχει σημαντικό ενδιαφέρον για την κοσμολογία, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι αστέρες και πώς αυτοί οι αστέρες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Σύμπαντος όπως τον ξέρουμε σήμερα.