Τα καρύδια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα αμύγδαλα, αλλά περιέχουν περισσότερες θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καλά λιπαρά που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Μάλιστα, περίπου 28 γραμμάρια καρύδια περιέχουν 2,57 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Έτσι, τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, τα καρύδια φαίνεται πως βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας πιθανώς τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.
Επιπλέον, μια άλλη έρευνα στο ίδιο περιοδικό έδειξε πως η τακτική κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στην μείωση του στρες, τη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος.