Το σταμναγκάθι, γνωστό και ως κιχώριον ακανθώδες, ανήκει στην οικογένεια των ραδικιών και επιστημονικά ονομάζεται Cichorium spinosum. Πρόκειται για ένα άγριο φυτό που φυτρώνει κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα.
Το σταμναγκάθι αναπτύσσεται φυσικά σε χιονισμένα και δύσβατα μέρη των ορεινών περιοχών της Κρήτης, καθώς και σε απότομες ακρογιαλιές του νησιού. Είναι χειμερινό φυτό και ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.
Τα φύλλα του σταμναγκαθιού είναι οδοντωτά και περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία του προσδίδει σημαντικές ιδιότητες. Η ονομασία του προέρχεται από το αγκάθι που το περιβάλλει, καθώς και από τη χρήση που είχε αυτό στο παρελθόν, όταν χρησιμοποιούνταν στο στόμιο της στάμνας για να μη φεύγει το νερό.
Το σταμναγκάθι έχει γνωστές διουρητικές ιδιότητες και αναφέρεται ως τροφή και ως βότανο από την αρχαιότητα. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο και βιταμίνη Α. Επίσης, περιέχει γλουταθειόνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο. Το σταμναγκάθι παρέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου, και περιέχει μέτριες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων.
Γενικά, του αποδίδονται διουρητικές, χωνευτικές, τονωτικές και χολαγωγές ιδιότητες.