Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο των αυξημένων δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Την πρόθεση αυτή ανακοίνωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις νέες εμπορικές συνθήκες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι στις 24 Απριλίου θα μεταβεί στο Λονδίνο για δια ζώσης επαφές με τον Βρετανό πρωθυπουργό, σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αναθερμαίνονται.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις εντός της Ένωσης δεν δείχνουν πλήρη ομοφωνία, κάτι που καθιστά τις αποφάσεις πιο επιτακτικές όσο περνούν οι ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να απαντήσουν με στοχευμένα μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας έως 28 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να σταλεί σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η συγκεκριμένη στρατηγική θα φέρει αποτελέσματα, με δεδομένη τη στάση του Τραμπ που δείχνει να αντιδρά μόνο όταν θίγεται απευθείας η ισχύς του.
Το κόστος, πάντως, είναι πιθανό να μετακυλιστεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές, με ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί, που φθάνουν το 25% για τις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, ενώ από την Τετάρτη θα προστεθεί επιβάρυνση 20% για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, καλύπτουν περίπου το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 532 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν αναμένεται τη Δευτέρα να παρουσιάσει κατάλογο με προϊόντα από τις ΗΠΑ, στα οποία θα επιβληθούν αυξημένοι δασμοί ως απάντηση στις αμερικανικές επιβαρύνσεις σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κρέας, δημητριακά και κρασί, αλλά και άλλα προϊόντα όπως είδη ένδυσης, οικιακές συσκευές και χαρτικά.
Ένα από τα σημεία τριβής είναι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί 50% στο μπέρμπον, εξέλιξη που προκάλεσε αντίδραση από την Ουάσινγκτον, η οποία απειλεί με επιπλέον φόρους 200% σε ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη. Ιδιαίτερα έντονος είναι ο προβληματισμός σε Γαλλία και Ιταλία, παραδοσιακούς εξαγωγείς κρασιού, που φοβούνται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ θα συγκληθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να χαράξει κοινή στρατηγική, ενώ η Κομισιόν επιδιώκει να αποσπάσει στήριξη για πιθανή κλιμάκωση. Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει επαφές με εκπροσώπους του κλάδου του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμάκου για την αξιολόγηση των επιπτώσεων.
Οι διαβουλεύσεις των υπουργών αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή θέση στις επαφές με τις ΗΠΑ, με τα αντίμετρα να εξετάζονται ως δεύτερη επιλογή, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν. Τα κράτη–μέλη παρουσιάζουν ωστόσο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρύτερου πακέτου δράσεων που να περιλαμβάνει ακόμα και την παύση επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η απάντηση πρέπει να είναι άμεση.
Από την πλευρά της, η Ιρλανδία ζητά μετριοπάθεια, καθώς μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της κατευθύνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάντως, τα πρώτα αντίμετρα, εφόσον εγκριθούν, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη, με το ενδεχόμενο απόρριψής τους να φαντάζει απίθανο.
Η εφαρμογή τους θα γίνει σε δύο φάσεις – ένα μέρος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.