Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Ρόδο, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιλέγει να πορεύεται πολιτικά μέσα από κατασκευασμένα διλήμματα, όπως το «Μητσοτάκης ή χάος».
«Ακόμα και οι πιο πιστοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, ας αναλογιστούν τι θα θυμούνται σε δέκα χρόνια από τη σημερινή διακυβέρνηση. Θα μείνουν στη μνήμη τους τα έργα υποδομής; Οι αλλαγές στη λειτουργία του κράτους; Οι επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική; Ή μήπως εκείνοι που περιέγραψε χθες βουλευτής της ΝΔ ως “illuminati”; Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι να φύγουν από την εξουσία. Είναι να παραμείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως βασικό διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ανέδειξε τον χαρακτήρα και τον ρόλο του κράτους. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα κράτος που αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, στο οποίο πολεοδομίες, νοσοκομεία και κρατικοί μηχανισμοί υπηρετούν την αναπαραγωγή της εξουσίας και της διαπλοκής, ή θα αποκτήσουμε ένα ευρωπαϊκού τύπου δημόσιο τομέα, θεσμικά δομημένο, με σεβασμό στον πολίτη και στους φόρους του;»
Παρουσιάζοντας τη θέση του για τη στάση της κυβέρνησης, ανέφερε πως ο μεταρρυθμιστικός της λόγος δεν έχει αντίκρισμα στην πράξη. «Πολλοί πολίτες πίστεψαν ότι η Νέα Δημοκρατία είχε όραμα για ουσιαστικές τομές. Τελικά, το μόνο που υπήρχε ήταν ένα μικρό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου που σχεδιάζει και ελέγχει τα πάντα. Οι “Illuminati” του Μαξίμου πρέπει να απομακρυνθούν. Όχι για να τους αντικαταστήσουμε, αλλά για να εφαρμοστεί το δικό μας σχέδιο για ένα κράτος αποτελεσματικό και λειτουργικό».
Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η πολιτική για τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, υπογράμμισε πως πρέπει να θεσπιστούν εξειδικευμένες φορολογικές πολιτικές. «Δεν αρκεί η μείωση του ΦΠΑ. Χρειάζονται φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, όπως ένα οινοποιείο στη Σέριφο, όπου τα κόστη είναι υπερδιπλάσια από την ηπειρωτική Ελλάδα. Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη, κ. Μητσοτάκη: επιστροφή στους χαμηλούς συντελεστές, ανεξάρτητα από τις μεταναστευτικές δομές».
Πρότεινε επίσης, έως ότου εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο. Σε αυτό θα αποδίδεται το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την κανονική φορολόγηση, με σκοπό να επενδύεται σε δράσεις που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και την ανθεκτικότητα των περιοχών αυτών. «Μέχρι να εφαρμοστεί το καθολικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, το υπερβάλλον ποσό από τους υψηλούς συντελεστές να επιστρέφει μέσω αυτού του ταμείου σε κρίσιμους τομείς όπως υγεία, εκπαίδευση και στήριξη του πληθυσμού».
Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαίωσε ότι «θα δοθεί σε όλους, με διαφάνεια και χωρίς καθυστερήσεις».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στάθηκε και στον σχεδιασμό των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων του κόμματος, τονίζοντας ότι εκφράζουν τη στρατηγική του κινήματος για ισόρροπη ανάπτυξη. «Δεν σας βλέπουμε σαν διακοσμητικά στοιχεία. Σας θεωρούμε τον πυρήνα της πολιτικής διαδικασίας και μαζί θα διαμορφώσουμε τις λύσεις που χρειάζεται η χώρα».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συζήτηση περί άμυνας, ο Ανδρουλάκης αμφισβήτησε την κυβερνητική γραμμή που παρουσιάζει τη ρήτρα διαφυγής ως επιτυχία. «Τα νέα εξοπλιστικά θα προσθέσουν επιπλέον βάρος στο δημόσιο χρέος που συγκρατήθηκε με αγώνες και θυσίες. Πού είναι το όφελος για την Ελλάδα, κ. Μητσοτάκη; Γιατί δεν θεσπίζονται ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τις χώρες που λόγω γεωστρατηγικής θέσης αναγκάζονται να δαπανούν υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς; Γιατί δεν υφίσταται σαφές πλάνο για ευρωπαϊκό στρατό, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο το έχει προτείνει; Γιατί δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες; Είναι δυνατόν να εξοπλίζουν ταυτόχρονα την Ελλάδα και την Τουρκία;» διερωτήθηκε κλείνοντας την τοποθέτησή του.