Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέθεσε το βράδυ της Κυριακής τη διερευνητική εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε πρόσωπο εκτός πολιτικού χώρου. Την εντολή έλαβε ο Τζούρο Μάτσουτ, ιατρός ενδοκρινολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Ο Μάτσουτ έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 18 Απριλίου να παρουσιάσει ενώπιον της σερβικής Εθνοσυνέλευσης την πρόταση του για το νέο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα, προκειμένου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν και ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν έχει κομματική ταυτότητα, δηλώνει δημόσια την υποστήριξή του στον πρόεδρο Βούτσιτς και συμμετέχει στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία πατριωτικού κινήματος, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του αρχηγού του κράτους και επιδιώκει να ενώσει πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ο ίδιος έχει σταθεί στο πλευρό ομάδων φιλοκυβερνητικών φοιτητών, που εδώ και έναν μήνα έχουν στήσει καταυλισμό μπροστά στο κοινοβούλιο ζητώντας την επανέναρξη των πανεπιστημιακών μαθημάτων και τον τερματισμό των καταλήψεων.
Κατά την ανακοίνωση της επιλογής του Τζούρο Μάτσουτ, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον περιέγραψε ως «προσωπικότητα συμβιβαστική και ενωτική» και τόνισε ότι βασική αποστολή της νέας κυβέρνησης θα είναι η «διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας», αλλά και η διαχείριση με «σοβαρότητα και υπομονή». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προοπτική η Σερβία να εξελιχθεί στη «γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία έως τα τέλη του έτους».
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση υποδέχθηκε την απόφαση με επικριτικό τόνο, χαρακτηρίζοντας την επιλογή ενός τεχνοκράτη «πολιτικό τέχνασμα χωρίς ουσία», επισημαίνοντας ότι ο Βούτσιτς παραμένει το πρόσωπο που κινεί τα νήματα της εξουσίας και καθορίζει τη γραμμή της κυβέρνησης.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από φοιτητικούς συλλόγους της σερβικής πρωτεύουσας, οι οποίοι σχολίασαν ότι «τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία όταν οι θεσμοί συνεχίζουν να μην επιτελούν τον ρόλο τους».
Η χώρα βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις 18 Μαρτίου, οπότε έγινε αποδεκτή η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς από το κοινοβούλιο. Η παραίτηση είχε επέλθει μετά από έντονη κοινωνική πίεση και μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, με αφορμή την κατάρρευση γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024, που κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικό κίνημα ευρύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας κατά φαινομένων διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση.