Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο ηφαίστειο Κανλάον, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική ζώνη των Φιλιππίνων, εκτινάσσοντας ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας σε ύψος περίπου 4.000 μέτρων (2,5 μίλια), γεγονός που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας σχολείων σε αρκετές περιοχές.
Το Κανλάον, ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια της χώρας, είχε παρουσιάσει έντονη δραστηριότητα και τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να διαταχθούν εκκενώσεις οικισμών στα περίχωρα.
Η έκρηξη της Τρίτης εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που οι αρχές δεν είχαν ακόμη άρει τις εντολές εκκένωσης στην ευρύτερη περιοχή του νησιού Νέγκρος, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.
«Μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη βρίσκεται σε εξέλιξη στο ηφαίστειο Κανλάον, ξεκινώντας στις 5:51 το πρωί της Τρίτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φιλιππινέζικο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας (PHIVOLCS).
«Ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης ανυψώθηκε σε ύψος 4.000 μέτρων και κινείται προς τη νοτιοδυτική κατεύθυνση», προσέθεσε το Ινστιτούτο.
Υλικό από κάμερες και αναρτήσεις πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα συμπαγές και πυκνό σύννεφο καπνού να εξαπλώνεται αργά στον ουρανό της περιοχής.
«Ήμασταν ήδη σε επιφυλακή μετά την έκρηξη του Δεκεμβρίου. Οι κάτοικοι που διαμένουν σε απόσταση 4 έως 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», δήλωσε στο AFP ο Τζον Ντε Άσις, τοπικός επικεφαλής των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στον δήμο Λα Καστεγιάνα της επαρχίας Νέγκρος Οξιντένταλ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή παρακολουθεί στενά την εξάπλωση της τέφρας και την επίδρασή της στους γειτονικούς οικισμούς. Συνέστησε, επίσης, τη διακοπή της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας για την ασφάλεια των πολιτών.
Η 22χρονη Τσανέλ Νικόρ, που περίμενε το λεωφορείο της για το σχολείο, περιέγραψε τη στιγμή που έγινε η έκρηξη, τονίζοντας το αιφνιδιαστικό της έντασης.
Το ηφαίστειο παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, με την προειδοποιητική βαθμίδα κινδύνου να παραμένει στο επίπεδο τρία – σε πενταβάθμια κλίμακα – όπως είχε οριστεί ήδη από τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ίδια περιοχή είχε βρεθεί ξανά σε κατάσταση συναγερμού, όταν το ηφαίστειο εξέπεμψε χιλιάδες τόνους επιβλαβών αερίων μέσα σε μία μόλις ημέρα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις οικισμών.