Ένα σοβαρό κενό στην ασφάλεια του ιταλικού κρατικού μηχανισμού εξετάζεται από τις Αρχές, έπειτα από την αποκάλυψη ότι αριθμοί τηλεφώνου κορυφαίων αξιωματούχων – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – διατίθενται στο διαδίκτυο με κόστος μόλις 50 ευρώ τον μήνα.
Ο δημοσιογράφος Αντρέα Μαβίλα, ειδικευμένος σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, αποκάλυψε την ύπαρξη της βάσης δεδομένων μέσα από ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Fatto Quotidiano», γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της επιτροπής κρατικής ασφάλειας του ιταλικού κοινοβουλίου (COPASIR).
Όπως αναφέρεται, στους διαθέσιμους αριθμούς περιλαμβάνεται ο προσωπικός αριθμός του Σέρτζιο Ματαρέλα – όχι ο επίσημος, αλλά εκείνος που χρησιμοποιεί για ιδιωτική επικοινωνία. Στην ίδια λίστα βρίσκονται και τα κινητά τηλέφωνα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, του υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο και του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ συνολικά οι καταχωρήσεις ξεπερνούν τις 20.000.
Πιο συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει 2.125 επαφές από το Προεδρικό Συμβούλιο, 13.822 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, 4.871 από το Υπουργείο Εσωτερικών και 11.688 από το Υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, υπάρχουν 3.805 αριθμοί υπαλλήλων της Αστυνομίας, 6.301 Καραμπινιέρων και 6.018 στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας.
Ο Μαβίλα εξηγεί ότι αυτή η λίστα δεν βρίσκεται σε σκοτεινά δίκτυα ούτε απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για να αποκτηθεί. Είναι προσβάσιμη σε κοινές πλατφόρμες, χωρίς τεχνικές παρακάμψεις ασφαλείας. «Δεν κρύβονται στο σκοτάδι. Όλα διατίθενται ανοιχτά, στο φως της ημέρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η έρευνα του Μαβίλα αποκάλυψε οκτώ συνολικά πλατφόρμες και επεκτάσεις που εμπορεύονται τέτοια δεδομένα, με τουλάχιστον τρεις εξ αυτών να έχουν έδρα στη Ρωσία, στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επίσημες υπηρεσίες δεν έχουν ανακοινώσει τα ονόματά τους, για να αποτρέψουν την περαιτέρω δημοσιοποίησή τους και την επισκεψιμότητα.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ιταλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διάθεση και νομιμότητα χρήσης των εν λόγω δεδομένων, ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της COPASIR. Αν και η επιτροπή είχε προγραμματίσει συνάντηση για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της, δεν αποκλείεται να εξετάσει άμεσα και το περιστατικό διαρροής.