Οι συνομιλίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο στο Ομάν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν θα είναι «άμεσες», όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για «έμμεσες διαβουλεύσεις». «Θα διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες το Σάββατο», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για ζητήματα Μέσης Ανατολής, θα παραστεί στη συνάντηση. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τάμι Μπρους, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για διερευνητική επαφή ώστε να διαπιστωθεί «ποιοι στόχοι μπορούν να τεθούν στις επαφές» με την Τεχεράνη. «Πρόκειται για μια συνάντηση, όχι για επίσημες διαπραγματεύσεις», επανέλαβε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «άμεσες» επαφές με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα «υψηλού επιπέδου». Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Από την πλευρά του, το Ιράν διαμήνυσε πως δεν αντιτίθεται στον διάλογο, ωστόσο δεν αποδέχεται άμεσες συνομιλίες υπό συνθήκες πίεσης ή απειλών. «Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν έμμεσα και δεν αποδεχόμαστε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο», επανέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή και το περιεχόμενο των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας μόνο τη θέση του προέδρου υπέρ της διπλωματικής οδού.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποστείλει επιστολή στην ιρανική ηγεσία, προτείνοντας έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα, στοχεύοντας σε μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει εκείνη από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποχωρήσει το 2018. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει με στρατιωτικά πλήγματα σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματική προσέγγιση, ενώ είχε ήδη επιβάλει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.