Καθηγητής/τρια δίδασκε επί 18 έτη σε Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας –σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας– χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, όπως αποκάλυψε έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που έγινε μετά από καταγγελία.
Η έρευνα των επιθεωρητών της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Αρχής επικεντρώθηκε στο διάστημα 2005–2024 και αποκάλυψε σωρεία παρατυπιών, μεταξύ των οποίων:
- Ο καθηγητής/ρια δίδασκε από το 2005 έως το 2017 χωρίς αναγνώριση του πτυχίου του από τον ΔΟΑΤΑΠ.
- Από το 2005 έως το 2020 εργάστηκε με συμβάσεις έργου συνολικού ύψους 87.360 ευρώ, σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ιδρύματος, όπου επιστημονικός υπεύθυνος ήταν στενός συγγενής του – επίσης καθηγητής και μέλος της Συγκλήτου, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής και πληρωμής του, παραβιάζοντας την αρχή της αμεροληψίας.
Η Αρχή διαπίστωσε επίσης:
- Αξιολογήσεις που γίνονταν από αναρμόδιες επιτροπές, με αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του εν λόγω προσώπου και αποκλεισμό άλλων υποψηφίων.
- Συμμετοχή του συγγενή καθηγητή στις αποφάσεις της Συγκλήτου για την ανάθεση διδακτικού έργου στον συγγενή του, κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
- Περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης χωρίς σύμβαση και μη δημοσιοποίηση των σχετικών συμβάσεων, όπου υπήρχαν, στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Στην έκθεση επισημαίνονται ισχυρές ενδείξεις ότι το διδακτικό και ερευνητικό έργο δεν παρεχόταν πραγματικά, καθώς, μεταξύ άλλων, κατά τα έτη 2008–2011 ο καθηγητής/ρια φέρεται να βρισκόταν ταυτόχρονα:
- Σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό,
- Σε απασχόληση σε φορέα του εξωτερικού,
- Να εργάζεται σε προγράμματα ΕΛΚΕ,
- Και να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.
Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί:
- Στον Υπουργό Παιδείας,
- Στα πειθαρχικά όργανα του Πανεπιστημίου για λήψη μέτρων,
- Και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για ποινική διερεύνηση.