Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, διατύπωσε εκ νέου τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού πολιτικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προτείνοντας έναν συνδυασμό δημόσιου διαλόγου, κοινοβουλευτικής σύμπραξης, κοινής προγραμματικής βάσης και ενιαίου ψηφοδελτίου στις επερχόμενες εκλογές.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας, υπογράμμισε την ανάγκη για «δημόσιο φόρουμ διαλόγου» και κοινές δράσεις, με αφετηρία την επικείμενη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή. Όπως είπε, η επιδίωξη είναι ένα κοινό πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε ένα ψηφοδέλτιο ικανό να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Παρότι, όπως τόνισε, η νομοθεσία δεν ευνοεί τους συνασπισμούς κομμάτων λόγω της απώλειας του εκλογικού μπόνους, σημείωσε ότι υπάρχουν συνταγματικά συμβατοί τρόποι να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός.
Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις και τη στάση του Παύλου Πολάκη, υποβάθμισε τη σημασία τους, αποδίδοντάς τες σε «παραπολιτικού χαρακτήρα» συζητήσεις, και τόνισε ότι η πρόταση για το Συνέδριο του Ιουνίου εγκρίθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια κομματικά όργανα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως παραμένει σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα, ενώ για τον ίδιο, ξεκαθάρισε πως «έκανε ένα βήμα μπροστά» για το κόμμα και την πατρίδα, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή σελίδας.
Σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, ανέφερε πως ο θυμός της κοινωνίας δεν έχει βρει ακόμη οργανωμένη έκφραση και εξήγησε πως η επιλογή για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας. Επέμεινε ότι οι πολίτες ζητούν προγραμματική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων που θα αντιπαρατεθεί πολιτικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη διαρκή πρόσκληση συνεργασίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστήριξε πως «δεν εκτίθεται αυτός που καλεί, αλλά αυτός που αρνείται», και υπογράμμισε πως το αίτημα για συμμαχία προέρχεται από την κοινωνική βάση. Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας, επεσήμανε πως δεν έχουν προτείνει σαφές προοδευτικό πρόγραμμα και συχνά επαναφέρουν αφηγήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη στην πρόταση δυσπιστίας, διευκρίνισε πως πρόκειται για διαφορετικής φύσης ενέργεια σε σχέση με την προγραμματική συγκρότηση μετώπου διακυβέρνησης.
Σχολιάζοντας την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, χαρακτήρισε το όλο σκηνικό «θέατρο του παραλόγου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει έναν πραγματικά ανεξάρτητο οργανισμό διερεύνησης. Ανέφερε μάλιστα ότι η ίδια η ΕΕ έχει επισημάνει τις αδυναμίες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ιδίως σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη για την υπόθεση και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί.
Αναφορικά με τη σύμβαση 717 και τη γενικότερη ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει πλήρη έλεγχο, ακόμα και για τον Χρήστο Σπίρτζη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι «όλοι είναι ίδιοι».
Στρέφοντας το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και στερείται μιας ξεκάθαρης, αυτόνομης στρατηγικής. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά έκρινε αναγκαία την αναβάθμιση της ηγεσίας της.
Τέλος, αναφερόμενος στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, τόνισε πως τέτοιου είδους στρατηγικές έχουν πάντα θύματα. Κατηγόρησε τον Τραμπ για «ολιγαρχική και καουμπόικη» πολιτική προσέγγιση και κάλεσε την Ευρώπη να προτάξει την ενίσχυση των διεθνών θεσμών, με περισσότερο διάλογο και συνεργασία.