Από την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στις Κυκλάδες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επανέφερε την πρότασή του για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αξιοποιώντας σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι να εφαρμοστεί, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα κατευθύνει την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση πίσω στις τοπικές κοινωνίες για έργα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
«Η χώρα μας έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει εκ νέου μειωμένους φορολογικούς συντελεστές έως 30% στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η επιλογή αποτελεί για εμάς δέσμευση. Όσο, όμως, περιμένουμε τη στάση της κυβέρνησης, προτείνουμε η διαφορά του σημερινού από τον μειωμένο ΦΠΑ να επιστρέφει στους νησιώτες με έργα για το κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη και τη θωράκιση απέναντι στις κρίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για περιφερειακή ισορροπία και σχεδιασμό, σημειώνοντας πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Επισήμανε τη σημασία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης με προτεραιότητες, και όχι με αποσπασματικές πολιτικές, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδική αναφορά έκανε στο νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που οραματίζεται, με διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τη γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση. «Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος: να ενισχύσουμε την κατανάλωση τοπικών προϊόντων από τους επισκέπτες και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές ελληνικών αγαθών, μετατρέποντας την τουριστική εμπειρία σε μοχλό εξωστρέφειας και κέρδους για όλους τους κρίκους της αλυσίδας».
Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί ούτε με λαϊκισμούς, ούτε με θεωρίες συνωμοσίας, αλλά με πολιτικό ήθος, προγραμματικό λόγο και αγώνες εντός θεσμών». Παράλληλα, άσκησε κριτική στα προσωποπαγή κόμματα και τα σχήματα χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως ενισχύουν το δίλημμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση: «Μητσοτάκης ή χάος».
Για τη στεγαστική κρίση, σημείωσε πως «στην Ελλάδα σήμερα, το υψηλότερο βάρος στα έξοδα ενός νοικοκυριού είναι το ενοίκιο. Αυτό συνέβη μέσα σε πέντε χρόνια λόγω πολιτικών που προώθησαν τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις επενδύσεις μέσω golden visa. Η ανάπτυξη, όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται στη μαζική πώληση ακινήτων και γης, ούτε να βασίζεται σε επενδύσεις χωρίς παραγωγικό αντίκτυπο».
Τέλος, άσκησε κριτική στην απόφαση να μην αυξηθεί το όριο της golden visa στα μικρά νησιά, παρά τα έντονα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν. «Γιατί, ενώ στην Κρήτη το όριο αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ, στα μικρά νησιά έμεινε στις 400.000, όταν εκεί δεν υπάρχουν βασικές υποδομές και οι ανάγκες είναι τεράστιες; Προφανώς, γιατί η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα τις μπίζνες και όχι τις ανάγκες των πολιτών: μπίζνες με τη στέγαση, την υγεία, την ακτοπλοΐα και την ενέργεια».