Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Φόρουμ Διπλωματίας που φιλοξενείται στην Αττάλεια, αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.
«Στόχος μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική μας Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης, ενώ πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής».
Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική συμμαχία, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε τη σημασία του ΝΑΤΟ για τη στρατηγική ασφάλεια της Δύσης, χαρακτηρίζοντας το ως βασικό θεμέλιο του ευρωατλαντικού οικοδομήματος. «Το ΝΑΤΟ το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ευρωατλαντικής ασφάλειας, είναι ένας από τα δομικά στοιχεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «σήμερα που το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας βρίσκονται στην επικαιρότητα, έχει καταστεί για άλλη μια φορά σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία».
Όπως υποστήριξε, η Τουρκία, διαθέτοντας τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυξημένες ευθύνες στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και μελλοντικά, ιδίως μέσα από την ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή της προοπτική, ο Ερντογάν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Άγκυρας στον στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι άκυροι για εμάς οι ισχυρισμοί και οι επικρίσεις ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της χώρας μας», ανέφερε.
Αναφορικά με τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Ερντογάν απέδωσε την ευθύνη στην ευρωπαϊκή πλευρά, σημειώνοντας πως η πρόοδος της ενταξιακής πορείας παρεμποδίζεται από εσωτερικές αδυναμίες της Ένωσης. «Ωστόσο, άλλοτε λόγω φόβων, άλλοτε λόγω προκαταλήψεων και άλλοτε λόγω παραγόντων που έχουν αιχμαλωτίσει την Ένωση εκ των έσω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδεικνύει την απαραίτητη βούληση για να προωθήσει τη διαδικασία ένταξής μας. Για να το θέσω ορθότερα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα δεν έχουν, δυστυχώς, το όραμα, το θάρρος και τη στρατηγική αντίληψη που έδωσαν ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τρία τέταρτα του αιώνα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στις Βρυξέλλες να αναλάβουν σαφείς πρωτοβουλίες για την ενταξιακή προοπτική της χώρας του. «Εμείς λέμε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ξεπεράσει τις σημερινές δοκιμασίες και να εκπροσωπηθεί δεόντως στο αναδιαρθρωμένο παγκόσμιο σύστημα, θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως, να απαλλαγεί από τα βαρίδια της και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τη θέση της στην Ένωση ως πλήρες μέλος το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει συγκεκριμένα βήματα».