Η συντριπτική πλειονότητα του γερμανικού Τύπου ασχολείται εκτενώς με τη νέα απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Γερμανίας να επιστρέφει πρόσφυγες στην Ελλάδα, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, με πολιτικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης του Φρίντριχ Μερτς, συνιστά αναγκαίο βήμα για την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης.
Η die Welt γράφει χαρακτηριστικά πως το Δικαστήριο της Λειψίας αποφάνθηκε ότι επιτρέπεται η επιστροφή άγαμων, υγιών και ικανών προς εργασία προσφύγων στην Ελλάδα, κρίνοντας πως η παραμονή τους εκεί δεν συνεπάγεται παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρά τις ελλείψεις στο σύστημα υποδοχής. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δύο υποθέσεις – ενός άνδρα από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός Σομαλού – οι οποίοι είχαν ταξιδέψει αρχικά στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έλαβαν διεθνή προστασία και κατόπιν υπέβαλαν νέα αίτηση ασύλου στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα δικαστή Ρόμπερτ Κέλερ, η βασική προϋπόθεση είναι «ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι». Αν και, όπως είπε, πρόκειται για ελάχιστα, αυτό αποτελεί επαρκές όριο που καθιστά επιτρεπτή την επιστροφή των ατόμων αυτών. Το δικαστήριο έκρινε ότι, παρότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα, δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα όπως ορίζονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η Bild σε πανηγυρικό τόνο θέτει ως τίτλο: «Τώρα μαζικές απελάσεις προς την Ελλάδα;», προβάλλοντας τη δήλωση του επικεφαλής της BAMF, Χανς-Έκχαρντ Ζόμμερ: «Η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα. Θα απορρίπτουμε πλέον αντίστοιχες αιτήσεις και οι επιστροφές στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να σταλεί σαφές μήνυμα». Η εφημερίδα αναφέρει πως μόνο το 2024, 25.112 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα υπέβαλαν εκ νέου αίτηση ασύλου στη Γερμανία.
Η tageszeitung αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην υπόθεση του 32χρονου Σομαλού, του οποίου η επιστροφή προβλέπεται να συνοδευτεί από δυσανάλογες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο δικηγόρος του υπογράμμισε πως για να εξασφαλίσει φορολογικό αριθμό και εργασία απαιτείται ένας φαύλος κύκλος πιστοποιήσεων και εγγράφων. Επιπλέον, η συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης, όπως το Helios+, είναι απαγορευμένη σε όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από δύο χρόνια.
Η DW παρατηρεί ότι η απόφαση ανοίγει και επισήμως το δρόμο για μαζικές επιστροφές από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, ενώ η Pro Asyl και η συνεργαζόμενη οργάνωση Refugee Support Aegean προαναγγέλλουν νέες αγωγές, επιμένοντας στην τεκμηρίωση των ανεπαρκών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.