Οι αεροπορικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Υεμένη, που είχαν ως στόχο κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι Ρας Ίσα, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80 άνθρωποι, όπως δήλωσαν οι αντάρτες Χούθι την Παρασκευή (18/4). Πρόκειται για την πιο φονική επιχείρηση από την αρχή της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ ενάντια στο υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα, η οποία ξεκίνησε πριν από 15 μήνες.
Το λιμάνι, που βρίσκεται στην επαρχία Χοντάιντα στα δυτικά της χώρας και τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι, αποτέλεσε τον κύριο στόχο της επιχείρησης. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι «κατέστρεψαν» τις εγκαταστάσεις, με σκοπό – σύμφωνα με τη CENTCOM – να τερματιστεί η χρηματοδότηση και η τροφοδοσία των ανταρτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία προκαλούν ανασφάλεια στην περιοχή.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι, μετέδωσε ότι ο απολογισμός της επιδρομής έφτασε τους 80 νεκρούς και τους 150 τραυματίες, ενώ το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης των ανταρτών σημείωσε ότι από την εντατικοποίηση των πληγμάτων στα μέσα Μαρτίου έχουν σκοτωθεί συνολικά 198 άτομα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την αποτροπή επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν – δύο ζωτικής σημασίας διαύλους για το παγκόσμιο εμπόριο.
Σύμφωνα με τις τοπικές λιμενικές αρχές, η επίθεση προκάλεσε σοβαρές φθορές στο λιμάνι Ρας Ίσα, με εκτιμήσεις ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη ναυσιπλοΐα όσο και τη διανομή πετρελαίου στη χώρα, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή καθημερινότητα του πληθυσμού.
Πλάνα από τη ζώνη της επίθεσης δείχνουν αιμόφυρτα πτώματα, διασώστες να μεταφέρουν τραυματίες με εγκαύματα, και τη στιγμή έκρηξης με έντονη λάμψη φωτιάς κοντά σε αγκυροβολημένα σκάφη.
Κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στη Σανάα, ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια υποστήριξε ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αναχαίτιση ενός πυραύλου από την Υεμένη.
Οι Χούθι δήλωσαν επίσης ότι στοχοθέτησαν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα USS Harry Truman και USS Carl Vinson, τα οποία πλέουν στα ανοιχτά της χώρας. Ο Γιαχία Σάρια ξεκαθάρισε ενώπιον των διαδηλωτών ότι η συνέχιση των αμερικανικών πληγμάτων θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενέργειες των ανταρτών.
Στη Σαάντα και σε άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, πραγματοποιήθηκαν πορείες με συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», σύμφωνα με πλάνα του Αλ Μασίρα.
Οι Χούθι, όπως και η Χεζμπολά στον Λίβανο και η Χαμάς στην Παλαιστίνη, ανήκουν στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τους τελευταίους αεροπορικούς βομβαρδισμούς «βαρβαρικούς».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες επαναχαρακτήρισαν πρόσφατα τους Χούθι ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», προχώρησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων σε υεμενίτικη τράπεζα και σε κορυφαία στελέχη του κινήματος για την οικονομική τους στήριξη προς τους αντάρτες.
Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι εξαπέλυσαν δεκάδες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας εκείνα που θεωρούν πως έχουν σχέση με το Ισραήλ, στο πλαίσιο συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η δράση τους προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη ναυτιλία, οδηγώντας την Ουάσιγκτον στη συγκρότηση διεθνούς ναυτικού συνασπισμού για την προστασία της εμπορικής διέλευσης, ενώ από τον Ιανουάριο 2024 ξεκίνησαν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον θέσεων των Χούθι, με τη συμμετοχή και της Βρετανίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η πρόσφατη επιδρομή στο Ρας Ίσα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις αναμενόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο αναλυτής Μοχάμεντ αλ Μπάσα σημείωσε ότι το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρο: οι ΗΠΑ στοχεύουν όχι μόνο τις στρατιωτικές ικανότητες των Χούθι, αλλά και τις οικονομικές τους υποδομές.