Έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/4) η 30ωρη πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία, την οποία είχε εξαγγείλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν προβλέπεται καμία παράταση, καθώς δεν υπήρξε σχετική εντολή από τον Ρώσο πρόεδρο.
Η απόφαση μη ανανέωσης της κατάπαυσης του πυρός ελήφθη παρά τις επίμονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του σε μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη» εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ρωσία παραβίασε την εκεχειρία περισσότερες από 2.000 φορές, παρά τη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Αν και δεν κατέγραψε αεροπορικές επιθέσεις την Κυριακή, ανέφερε δεκάδες ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ζητώντας νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μήνα.
Ο Ζελένσκι επανέφερε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, επικαλούμενος σχετικές συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή διεθνών παραγόντων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει καταθέσει επίσημα την πρόταση, ζητώντας από τη Μόσχα να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones σε μη στρατιωτικούς, πολιτικούς στόχους.
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας μέσω Truth Social ότι «ελπίζει σε συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντός της εβδομάδας». Όπως σημείωσε, μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, εφόσον τερματιστεί η σύγκρουση.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί σε Ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη Πέμπτη, και φέρεται να αποτελεί το νέο πεδίο πίεσης της Ουάσιγκτον προς τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την αποχώρησή της από τη διαδικασία εάν δεν σημειωθεί πρόοδος.