Μια πρόσφατη μελέτη προσφέρει νέα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση της διατροφής των παιδιών με καρδιοαγγειακές ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς τους αργότερα.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The BMJ» αποκαλύπτει ότι η χαμηλή κατανάλωση ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή, όπως είναι οι καρδιακές προσβολές, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η σημασία των πρώτων 1000 ημερών
Έρευνες δείχνουν ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη σύλληψη μέχρι την ηλικία των δύο ετών, είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και την υγεία του. Οι οργανισμοί υγείας προτείνουν να αποφεύγονται τα ζαχαρούχα ποτά και οι υπερεπεξεργασμένες τροφές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς τα μωρά αρχίζουν να καταναλώνουν στερεές τροφές.
Δεδομένα από τη Βρετανία και ευρήματα της έρευνας
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 63.433 άτομα που συμμετείχαν στην τράπεζα δεδομένων UK Biobank και γεννήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς προϋπάρχουσες καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Ένα σημαντικό γεγονός κατά την περίοδο αυτή ήταν η κατάργηση του δελτίου ζάχαρης στη Βρετανία το 1953, το οποίο είχε επιβληθεί ως μέτρο λιτότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια ισχύος του δελτίου, η κατανάλωση ζάχαρης περιορίστηκε σε λιγότερο από 40 γραμμάρια ημερησίως, ενώ ήταν απαγορευμένα τα πρόσθετα σάκχαρα για τα βρέφη κάτω των δύο ετών, κανονισμοί που είναι σύμφωνοι με τις σύγχρονες διατροφικές οδηγίες.
Περίπου 40.063 συμμετέχοντες είχαν περιορισμούς στην πρόσληψη ζάχαρης ενώ οι υπόλοιποι 23.370 δεν είχαν υποστεί τέτοιους περιορισμούς. Επιπλέον, μια ομάδα ελέγχου ενηλίκων που δεν γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιολογήθηκε για την εξασφάλιση αξιόπιστων συγκρίσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο περιορισμός της ζάχαρης συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους καρδιοαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, λόγω μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης.
Ειδικότερα, όσοι είχαν περιορισμένη ζάχαρη στα πρώτα τους χρόνια παρουσίασαν 20% μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, 25% λιγότερους κινδύνους για καρδιακή προσβολή, 26% για καρδιακή ανεπάρκεια, 24% για κολπική μαρμαρυγή, 31% για εγκεφαλικό επεισόδιο και 27% λιγότερους κινδύνους θανάτου από καρδιοαγγειακή αιτία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προστασία παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν περιορισμούς στη ζάχαρη από την εγκυμοσύνη της μητέρας τους έως περίπου τα δύο χρόνια της ηλικίας τους.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι πρόκειται για παρατηρητική έρευνα και δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες. Αναγνωρίζουν επίσης αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως η έλλειψη λεπτομερών δεδομένων σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια εκτενή και καλά σχεδιασμένη μελέτη που τους έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσουν τις συνδέσεις μεταξύ του περιορισμού της ζάχαρης και των καρδιοαγγειακών αποτελεσμάτων.






















































