Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Νίκος Βούτσης, τοποθετήθηκε αιχμηρά σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τις δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού Χρήστου Παπαδημητρίου για την πυρόσφαιρα. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», χαρακτήρισε την απόσυρση των αναφορών για την πυρόσφαιρα ως «απαράδεκτη υπαναχώρηση» και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του κ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσκολεύουν την αλήθεια».
Ο κ. Βούτσης συνέδεσε τη στάση αυτή με μια ευρύτερη επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για να αντιστρέψει το κλίμα σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας ότι η υπαναχώρηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ συντελεί στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στα πορίσματα και στην ανεξαρτησία τους. «Ένας επιστήμονας που πριν 40 ημέρες είχε μιλήσει ξεκάθαρα για ενδεχόμενο πυρόσφαιρας, σήμερα ανασκευάζει. Αυτό είναι προβληματικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κ. Παπαδημητρίου υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως, κατά την εμπειρία του, συχνά κάποιοι δημόσιοι παράγοντες «αυτολογοκρίνονται» ή προσαρμόζονται σε πολιτικές συγκυρίες, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει άμεση εντολή ή παρέμβαση.
Στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασής του, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ευρύτερης προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής συζήτησης με τη συμμετοχή κομμάτων όπως η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί οποιαδήποτε «επανασυγκόλληση θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «δεν χρειάζεται συγχώνευση κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά συνεννόηση σε προγραμματικό επίπεδο, στη βάση της κοινωνικής απαίτησης για δικαιοσύνη και εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επέμεινε πως η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου πρέπει να γίνει με όρους αξιοπιστίας και βάθους, με διάθεση αναστοχασμού και επανατοποθέτησης, αντί για μια βιαστική σύμπραξη με στόχο απλώς την εκλογική επιβίωση.