Ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα κλιμακώνεται ραγδαία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απευθύνει αυστηρό τελεσίγραφο προς το Πεκίνο: Εάν η Κίνα δεν ανακαλέσει τους πρόσθετους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα μέχρι σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου, τότε από τις 9 Απριλίου θα τεθούν σε ισχύ νέοι αμερικανικοί δασμοί ύψους 50%.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως, πέρα από τους επιπλέον δασμούς, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα διακοπούν άμεσα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που, όπως σημείωσε, έχουν αιτηθεί επίσημες συνομιλίες και θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις «άμεσα».
Ο Τραμπ κατηγόρησε εκ νέου το Πεκίνο για σειρά εμπορικών πρακτικών, όπως μακροχρόνια νομισματική χειραγώγηση, αθέμιτες επιδοτήσεις και δασμολογικές καταχρήσεις σε βάρος των ΗΠΑ. Όπως έγραψε, «αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% έως τις 8 Απριλίου, θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 50% που θα τεθούν σε εφαρμογή την επομένη».
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, την Παρασκευή 4 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών 34% σε όλα τα αμερικανικά αγαθά που εισάγονται από τις 10 Απριλίου, καταγγέλλοντας «οικονομικό εκφοβισμό» από πλευράς ΗΠΑ.
Εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η τελευταία απειλή του Λευκού Οίκου, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί προς την Κίνα αναμένεται να φθάσουν το 104%, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNBC.
Στο ίδιο ύφος, ο Τραμπ κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να μην υποκύψουν σε φόβο ή αμφιβολία, χρησιμοποιώντας τον όρο «PANICAN» —έναν χαρακτηρισμό που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά φαίνεται να αναφέρεται ειρωνικά σε μια υποτιθέμενη στάση αδυναμίας και πανικού. «Μην είστε αδύναμοι! Μην είστε ηλίθιοι! Μην είστε PANICAN!», έγραψε, τονίζοντας ότι η εμμονή στην πολιτική του θα φέρει «μεγαλειώδη» αποτελέσματα.
Σε άλλη ανάρτησή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, για ανισόρροπες εμπορικές σχέσεις με την Αμερική. Επανέλαβε ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται τα αμερικανικά αυτοκίνητα, ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν εκατομμύρια ιαπωνικά. Επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ιαπωνική κυβέρνηση.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, είχε εκφράσει νωρίτερα απογοήτευση για την επιβολή των δασμών, χαρακτηρίζοντάς τους «εξαιρετικά απογοητευτικούς» και προειδοποιώντας ότι θα επηρεάσουν την επενδυτική δραστηριότητα των ιαπωνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Παρά τις αντιρρήσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες μέσω ειδικών εκπροσώπων των κυβερνήσεών τους.