Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, καμεράριος του Βατικανού.
«Στις 7:35 π.μ., ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, αναχώρησε για την αιώνια κατοικία του Πατέρα. Η ζωή του υπήρξε ολόψυχα αφιερωμένη στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας Του», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Καρδινάλιος.
Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είχε αναρρώσει πρόσφατα από σοβαρό περιστατικό διπλής πνευμονίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, στην προσωπική του κατοικία, στο Casa Santa Marta, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Βατικανό.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή του Πάσχα, ο Φραγκίσκος είχε απευθύνει ευχές στους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ευλογώντας τους από το «papa mobile», το γνωστό όχημα που χρησιμοποιούσε για τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Με αδύναμη φωνή, ο Πάπας είχε ευχηθεί «Καλό Πάσχα» από τον εξώστη της βασιλικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 13 Απριλίου κι έπειτα, είχε αρχίσει να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και δεν χρειαζόταν πλέον οξυγόνο, δείγμα προσωρινής βελτίωσης της κατάστασής του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936 από Ιταλούς μετανάστες. Ήταν ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, Επίσκοπος της Ρώμης και κυρίαρχος του κρατιδίου του Βατικανού.
Αναδείχθηκε Ποντίφικας στις 13 Μαρτίου 2013, επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ήταν ο πρώτος Πάπας που προερχόταν από τη Λατινική Αμερική, αλλά και από ολόκληρη την ήπειρο της Αμερικής, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος Ιησουίτης που εξελέγη στον παπικό θρόνο.
Πριν από την εκλογή του, υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής από το 1998, και το 2001 ανήλθε στον βαθμό του καρδιναλίου. Το ταξίδι του στον καθολικό κλήρο ξεκίνησε το 1958, όταν μπήκε στο Τάγμα των Ιησουιτών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία και τη θεολογία, χειροτονήθηκε ιερέας το 1969, ενώ είχε ήδη εμπειρία ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας ψυχολογία και λογοτεχνία.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της μυστικής συνόδου (Κονκλάβιο) του 2013, διαδέχθηκε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε παραιτηθεί, και έγινε ο πρώτος Ποντίφικας της Νοτίου Αμερικής.
Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ως Πάπας, εξήγησε την επιλογή του ονόματός του, δηλώνοντας ότι εμπνεύστηκε από την αφοσίωση του Αγίου Φραγκίσκου στην αλληλεγγύη προς τους φτωχούς και στην κοινωνική ισότητα. Το γεγονός ότι δεν επέλεξε αριθμό δίπλα στο όνομά του, τον καθιστούσε τον μοναδικό Πάπα με το όνομα αυτό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του παπικού του έργου, έδωσε βαρύτητα σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, των προσφύγων και του περιβάλλοντος. Επίσης, δρομολόγησε σημαντικές αλλαγές στη διοικητική δομή του Βατικανού, κόβοντας προνόμια για ανώτατα στελέχη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εστίασε στο μήνυμα της θείας ευσπλαχνίας και στην ανάγκη της συγχώρεσης, προτρέποντας το ποίμνιο να πορεύεται με αλληλεγγύη, αγαθότητα και αποδοχή. Η ποιμαντική του προσέγγιση, με έμφαση στη συμπερίληψη, έδωσε νέο χαρακτήρα στη δράση της Εκκλησίας, κάνοντάς την πιο ανοιχτή στις κοινωνικές προκλήσεις.